EPA
Krši Ustav BiH: Šefik Džaferović

Vrh vlasti Republike Srpske podneo je juče Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića jer je samoinicijativno, neovlašćeno i bez odluke Predsedništva BiH učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme.

U prijavi je navedeno da je Džaferović zloupotrebio službeni položaj i ovlašćenja tako što je postupio protivustavno i protivno Poslovniku o radu ove institucije na nivou BiH i na taj način oštetio Republiku Srpsku.

Prijava je podneta protiv Džaferovića zbog postojanja osnova sumnje da je u svojstvu člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH zloupotrebio svoj službeni položaj i ovlašćenja u nameri teže povrede prava drugog, tako što je postupio protivno odredbi Ustava BiH koja propisuje nadležnosti Predsedništva BiH. Džaferović se onlajn obratio na samitu Krimske platforme na kojem su prisustvovali brojni svetski zvaničnici istakavši da se BiH svojevremeno pridružila deklaraciji visokog predstavnika EU o Krimu.

– Godinu dana posle održavanja nelegalnog i nelegitimnog referenduma i posledične nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije, 16. marta 2015. godine Bosna i Hercegovina se pridružila deklaraciji visokog predstavnika u ime EU o Krimu, kojom je potvrđena čvrsta opredeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine – naveo je Džaferović.

Brojni zvaničnici u Banjaluci ocenili su ovaj potez kao novi korak u rušenju BiH.

– Nastavio je praksu kršenja Ustava i Poslovnika Predsedništva BiH. Onaj ko to radi u kontinuitetu u suštini ruši zemlju – rekla je šefica Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać.