EPA/Koen Suyk
Džefri Najs

Specijalno tužilaštvo istražuje rad Kancelarije za pomoć optuženim Albancima. Sumnjivo je davanje novca bivšem haškom tužiocu Džefriju Najsu za zastupanje svedoka.

Kancelarija za pravnu pomoć optuženim i osumnjičenim teroristima OVK u Prištini pod istragom je Specijalnog tužilaštva za zločine OVK zbog advokata Džefrija Najsa, pišu Večernje novosti.

Sumnja se u neke zakulisne radnje, ali i isplate zastupnicima osumnjičenih, pre svega Najsu, koji je advokat Samija Ljuštakua, bivšeg komandanta Dreničke i zone Paštrik.

Vrlo je moguće da uloga kancelarije nije samo pravna i finansijska podrška u zakonskim okvirima, već da je poprimila manipulacijske oblike sa dokumentacijom i potencijalnim svedocima, pišu Novosti.

Zbog toga je njen šef Driton Ljajci meta istrage. Kako je za prištinske medije rekao Ljajcijev advokat Artan Čerkini, specijalno tužilaštvo pored sumnji u ulogu kancelarije, sumnja i na neregularnosti u nekim njenim isplatama u cilju zaštite potencijalno optuženih. Čerkini je rekao da je Ljajci u januaru bio učesnik saslušanja Ljuštakua, ali da je samo bio prevodilac između Ljuštakua i Najsa. Ljuštaku se tad inače branio ćutanjem, pa je saslušanje trajalo samo tri sata.

Kako pišu prištinski mediji, prema tamošnjem zakonu o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženim osobama u Specijalnom sudu, Kancelarija na čijem je čelu Ljajci nema pravo da u fazi istrage ili ispitivanja izvrši bilo kakve isplate. Okrivljeni imaju pravo na pomoć radi pokrivanja troškova odbrane tek nakon podizanja optužnice, a Ljuštaku još nije optužen.

Ljajci je, inače, još u januaru rekao da je dobio zahtev Džefrija Najsa za plaćanje njegovih usluga. Mediji u Prištini su tad pisali da se iz dokumentacije vidi da je Najs tražio 2.200 evra po danu plus putni troškovi.

Najs “čistio” i Tačijevu autobiografiju

Najs je očigledno video da su mu kosovski Albanci dobar izvor prihoda, pa se vrlo brzo posle napuštanja Haškog tribunala 2006. godine, gde je bio tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića, angažovao u njihovim slučajevima. Imao je značajan doprinos u odbrani Ramuša Haradinaja pred Haškim tribunalom, a pre nekoliko godina se pominjalo da im je servirao poverljive insajderske informacije iz suda i tužilaštva.

Prikupljao je i sređivao i svu dokumentaciju koja bi mogla da koristi kosovskim Albancima optuženim za zločine nad Srbima. Međutim, upućeni kažu da je njegova najveća akcija uništavanje dokaza iz “žute kuće” i trgovine organima otetih Srba, koji su čuvani u Hagu. Kasnije je u jednom pismu vladi u Prištini i sam priznao da je u sklopu svog angažmana kritikovao izveštaj Dika Martija o trgovini organima.

Najs je učestvovao i u pisanju Tačijeve autobiografije, maksimalno je čisteći od zločina, ali za to nije u dogovorenom roku plaćen. Zato je od Prištine tražio da mu se isplati 500.000 evra ili će o svemu javno progovoriti, pišu “Novosti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here