EPA
Sahranjen u Aleji zaslužnih građana: Poslednji ispraćaj Olivera Ivanovića

Mučki, s leđa, upucan je 16. januara 2018. godine u severnom delu Kosovske Mitrovice lider Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Oliver Ivanović. Na posao je, kako su pričali njegovi saradnici, pošao ujutru, nasmejan s fasciklom u rukama, ali nikada nije stigao. U njega su u 8.30 pucali nepoznati napadači na ulazu u prostorije stranke. Prevezen je u bolnicu, ali nije davao znake života, pa su lekari samo mogli da konstatuju smrt.

Građanska inicijativa SDP koju je vodio do smrti ukazuje da su prošle tri godine iščekivanja i nade da će relevantne, međunarodne i institucije u Prištini, uložiti napor i profesionalnost da se konačno rasvetle imena nalogodavaca i počinilaca ovog monstruoznog ubistva Olivera Ivanovića.

– Istraga nije napredovala, čak je otišla i korak nazad. Razlog je opstrukcija i nesaradnja istražnih organa Prištine sa Beogradom.

Svi građani kao i članstvo stranke očekuju da se konačno uđe u trag počiniocima ovog nedela i konačno pravda trijumfuje. Molimo sve koju mogu da daju doprinos, Vladu Srbije, međunarodne renomirane institucije kao i institucije u Prištini, da se konačno posvete istrazi i privedu pravdi i zakonu dželate Ivanovića – kažu u GI SDP.

Hici iz opel astre

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je još 2. decembra 2019. optužnicu protiv šest osoba: Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše

Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović za umešanost u ubistvo Ivanovića. Tvrde da su navodno “kriminalna grupa” koja deluje od 2011.

– Aktivno su učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe, znajući da će to učešće doprineti sprovođenju tih kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, a u cilju širenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrole politike u severnom delu Mitrovice – saopštilo je tužilaštvo.

Ubica ili više njih, kobnog jutra vozilom su pratili Ivanovića od stana u Ulici Lole Ribara, pored spomenika caru Lazaru, pretekli su ga i sačekali u autu ispred prostorija stranke u Sutjeskoj ulici. Kada je stigao blizu kapije iza koje su smeštene kancelarije GI SDP, ubica je sa zadnjeg sedišta otvorio vatru na njega. Atentatori su kolima pobegli ka naselju Brđani, gde su zapalili vozilo, a u njemu nisu nađeni tragovi.

Oliver Ivanović je bio karakterisan kao umereni i političar dijaloga, zato je bilo ne malo iznenađenje kada je uhapšen u januaru 2014. pod optužbom da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. Kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije, a advokati i on su tvrdili da je reč o politički motivisanom sudskom procesu. On je 2016. optužen za ratne zločine u vezano za ubistvo četiri Albanaca i osuđen na devet godina zatvora. U zatvoru je bio skoro tri godine, nekoliko meseci u kućnom pritvoru, a sredinom 2017. je pušten na slobodu pošto je kosovski Apelacioni sud naložio ponovno suđenje do kojeg nije došlo, jer je ubijen.

“Mislio svojom glavom”

Poznati beogradski advokat Toma Fila priča da je poznavao Olivera Ivanovića i da ga je doživeo kao čoveka koji je mislio svojom glavom.

– On nije smatrao da Srbi sa KiM treba da budu u jednoj, već u više političkih kolona, ali se zalagao i da svi Srbi budu jedinstveni u frontu prema Albancima. Znam ga kao patriotu – priča Fila za “Vesti”.

Ovaj advokat je svojevremeno zatražio da se priključi odbrani Ivanovića dok je bio u zatvoru, ali ne samo da je procedura u Prištini bila nesavladiva prepreka za to, već Fila nije mogao da uđe na Kosovo.

– Rečeno je da nisam državljanin Kosova, ni član njihove Advokatske komore, a da bih postao, morao bih da se ispišem iz srpskog i uzmem kosovsko državljanstvo tako što ću podneti molbu za prijem. Sigurno bi me tako držali par godina, a onda bi me odbili sa obrazloženjem da nisam dostojan. Cela ta priča je da me spreče da budem Ivanovićev branilac, mada ako sam mogao da budem advokat optuženih u Hagu, zašto ne i na Kosovu, naročito ako se zna da kosovski advokati koriste to što je KiM deo Srbije i rade na celoj teritoriji naše zemlje – objašnjava nam Fila.

Ko je ubio Ivanovića, ne zna se, a Fila nije optimista kad je reč o otkrivanju ubica i nalogodavaca, jer kako kaže, praksa od pola veka u advokaturi mu govori da se počinioci otkriju ili odmah, odnosno u roku od 48 sati, ili to traje dugo.

– Na osnovu svega je jasno da postoji naručilac, a da su ubice plaćenici. Prošlo je mnogo vremena, na osnovu iskustva mogu da kažem da do razrešenja Ivanovićevog ubistva može da dođe ako progovori izvršilac ili naručilac – ocenio je poznati advokat, ukazujući da Priština pravi cirkus od sudskog postupka i iživljava se nad šestoro Srba koji trunu u zatvoru.

Fila: Nije se čuvao

Toma Fila je upoznao Olivera Ivanovića u jednoj emisiji u kojoj su gostovali obojica, a onda se povremeno sa njim viđao kada Ivanović dođe u Beograd.

– On se nije čuvao, delovalo mi je kao da nije shvatao na pravi način koliko je ugrožen – priča poznati advokat.

Pucnji u srce

Prema detaljima prištinske optužnice, na lidera GI SDP je ispaljeno šest hitaca iz automobila opel astra, bez registarskih tablica i sa zatamnjenim staklima. Pogođen je u gornji deo u grudnog koša, povređeno mu je nekoliko vitalnih organa i iskrvario pre dolaska Hitne pomoći.

Kum stradao na isti način

Oliver Ivanović ubijen je na isti način, istog datuma, 16. januara kao i njegov kum, prijatelj i nekadašnji vozač Dimitrije Janićijević, koji je četiri godine ranije, 2014, stradao od vatrenog oružja ispred svoje kuće u severnom delu Kosovske Mitrovice. To ubistvo nije razjašnjeno.