Džezom ovekovečio Teslu

0

Dimitrije Vasiljević za klavirom

Ova kompozicija, koja je svojevrstan portret Nikole Tesle kroz muziku, premijerno je, uz gromoglasne aplauze, izvedena 24. marta ove godine u njujorškom Karnegi holu, najpoznatijoj koncertnoj dvorani na svetu. Takođe je bila i na repertoaru Dimitrijevog koncerta u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku povodom proslave Međunarodnog dana džeza 30. aprila ove godine.

O tome kako je dobio inspiraciju za stvaranje ove kompozicije, Dimitrije kaže:

– Vanvremenski velikani poput Nikole Tesle, svojim delom i nasleđem inspirišu generacije potonjih stvaralaca da, svako na svoj način, pronose viziju i neguju ideju poteklu iz samog izvora, pa puštenu u etar. Teslino zalaganje da proučavanjem energetskih zakonitosti u svojoj laboratoriji Vordenklif konačno uspe da – na praktičnom i duhovnom nivou – poveže celokupno čovečanstvo i planetu učini boljim mestom, nepresušno je nadahnuće koje sam na što slikovitiji način pokušao da predstavim u svojoj kompoziciji "Vordenklif".

 

Pored ove, na albumu se nalazi još sedam kompozicija "Sakr-Ker" (Sacré-Ceur), Anima, Elipsis, Far, Tronožac (Tronozhats), Dito (Ditto) i Ljubav je negde tamo (The Love Is Out There) – uživo. Poslednja u nizu živi je snimak Dimitrijevog nastupa na Montro džez festivalu 2008. (solo klavir takmičenje) gde je dobio nagradu publike i treću nagradu žirija.
 

Tronožac

Govoreći o svojoj kompoziciji Tronožac, Dimitrije kaže da je to deo nameštaja, ali i bitan deo tradicije na našim prostorima vezan za kult ognjišta, porodice i domaćinstva. Kao takav on na simboličan način predstavlja nezamenljiv deo kulture iz koje dolazi i kojoj pripada.

 

Istovremeno sugeriše i element Trojstva, toliko zastupljen u našoj veri i naciji, ali takođe i klavir koji, setimo se – ima tri noge.

 

Danijela Milić, njegov producent i agent, poreklom iz Crne Gore, s osmehom dodaje:

– Dok sam odrastao u Crnoj Gori, tronožac je od ranih dana imao posebnu ulogu u mom životu i dan-danas evocira mnoge uspomene na priče o običajima i nekim davnim vremenima. Kada sam prvi put ugledala koncertni klavir u glavi su počele da se javljaju slike tronošca koji počinje da pleše uz muziku kao junak kakvog Diznijevog filma. Prozvala sam ga tronošcem i tako je klavir za mene postao posebna i bliska stvar koja simbolično inspiriše na očuvanje starog i eksperimentisanje sa novim. Ispričala sam tu priču Dimitriju i njega je to inspirisalo da napiše maestralnu kompoziciju na tu temu.

Takođe, nastup u Ujedinjenim nacijama povodom Međunarodnog dana džeza koji su organizovali Unesko i "Telonijus Monk" institut i koji se proslavljao u 180 zemalja, bio je za mladog muzičara veliko iskustvo.

– Bilo je veliko zadovoljstvo nastupiti na internacionalnom prazniku džeza, i to baš u Ujedinjenim nacijama, organizaciji koja simbolično, baš kao i džez, premošćava razlike među ljudima i narodima. U današnje vreme kad džez već duže vreme suvereno korača stazom umetničke muzike, a nekadašnje rasne i nacionalne podele koje su ga ružile više ne postoje, može se reći da je pobeda muzike sada potpuna, te stoga i vredna dobijanja svog dana u godini. Džez kao svojevrsni međunarodni jezik, tog dana na koncertu u UN-u zastupali su predstavnici mnogobrojnih nacionalnosti, kako slušaoci, tako i kolege muzičari. Rečju, jedna sjajna fešta umetnosti, sloge i dobrog raspoloženja.

Inače, njegov novi album Metafora sniman je u studiju Oktaven Audio u Njujorku gde je čuveni Fred Heršč snimio svoj nedavno objavljeni album Floating. Danijela Milić, Dimitrijev agent i producent albuma, kaže da je bilo zanimljivo iskustvo raditi na produkciji ovog albuma i osmisliti finalni produkt u saradnji sa kreativnom ekipom, uključujući naravno inspiraciju od Dimitrija kao i saradnju sa brazilskim fotografom, američkom dizajnerkom i ostalima.

– Album odiše estetikom koja bi se mogla opisati kao kombinacija pokreta kičicom i plesa nota, meandriranje vode i vazduha koji na metaforičan način ukazuju na beskonačno kretanje i traganje – dodaje ona.

Posle Karnegi hola i Ujedinjenih nacija, Dimitrije je u maju nastupio na još jednom čuvenom mestu – u Kenedi centru Vašingtonu i to u saradnji sa ambasadom Srbije kao deo Evropskog meseca kulture. On je, takođe, primljen na doktorat na odseku za džez Univerziteta Ilinois gde će započeti studije na jesen.

 

Koncerti za pomoć Srbiji

Dimitrije Vasiljević učestvovao je sa Jadrankom Jovanović na humanitarnom koncertu "Pokažimo srce" za pomoć stradalima u poplavama u Srbiji 14. juna u crkvi Svetog Save na Menhetnu. Publika je sa oduševljenjem pozdravila raznovrstan izbor programa – džez, klasičnu i etno-muziku, aukciju umetničkih radova i knjiga. Vasiljević je takođe bio jedan od učesnika humanitarne akcije u Galeriji MC na Menhetnu zajedno sa svojim kolegama muzičarima iz Njujorka i okoline. Velikodušnošću muzičara, kao i brojne publike (bilo je više od 300 ljudi), na ova dva koncerta, koje je organizovala Danijela Milić, prikupljeno je preko 20.000 dolara za pomoć stradalima u poplavama.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here