Džihad iz Bosne doneli u Austriju

0

Propovednik iz Beča: Mirsad Omerović
 

List podseća na izveštaj Haškog tribunala da se na strani muslimanskih snaga u Bosni borila jedinica mudžahedina, koja se sastojala od boraca iz inostranstva. Njih je regrutovao Osama bin Laden i obučavao ih u Sudanu, a sudanski diplomata Elfatih H. u to vreme je iz Austrije organizovao prebacivanje novca i oružja iz Saudijske Arabije bez prepreka.

 

Pomogli ofanzivu u Siriji

Donedavno su ekstremisti upadali u oči vlastima, pre svega zbog transfera novca, ali i pojačane aktivnosti Islamske države u Siriji ukazale su i na sve veću aktivnost u korist ove terorističke organizacije.

Navodi se i da su nakon rata vlasti u Sarajevu želele da se reše plaćenika i oduzele im bosanske pasoše. Istovremeno, CIA je pojedine džihadiste koji su prešli u odgajivače ovaca smestila u Gvantanamo. Takođe su austrijske vlasti odjednom smatrale sudanskog diplomatu teretom, i izrekle mu zabranu boravka u zemlji.

Preostali džihadisti uspeli su da zaposednu nekoliko sela u Bosni. Veza bosansko-austrijskih pristalica Bin Ladena negovala se preko bosanske omladinske organizacije i radikalnih propovednika.

Prema Službi za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), oni su delovali pod zastavom Islamske države, jer je Al Kaida izgubila na značaju nakon smrti Bin Ladena, pošto njegov naslednik Aiman al Zavahiri nema harizmu.

Kao primer navodi se nedavno u Bosni uhapšeni hodža Hasan Bilal Bosnić, koji je za vreme rata bio pripadnik mudžahedinske brigade, a posle se istakao kao žestoki pristalica Bin Ladena.

 

Pritvor osmorici

Sud u Gracu odredio je pritvor osmorici od uhapšenih. Za četvoricu je odbačen zahtev za pritvorom, a o dvojici će biti odlučeno naknadno. Imena zadržanih u pritvoru nisu saopštena, ali se navodi da je to učinjeno zbog opasnosti od bekstva, uništavanja dokaza i uticaja na svedoke.

On je u septembru uhapšen u okviru operacije "Damask", pod sumnjom da je regrutovao Austrijance, 160 mladih Bosanaca i 50 Italijana za Islamsku državu.

To ukazuje da su se pređašnje pristalice Bin Ladena sa svojim organizacijama stavile u službu Islamske države, pa tako i njihovi ogranci u Austriji.

BVT podvlači da salafistička sela u Bosni imaju značajnu ulogu u regrutovanju Austrijanaca za potrebe Islamske države.

U izveštaju BVT stoji da ta sela često posećuju osobe iz Austrije. Među njima je bio i uhapšeni Tutinac Mirsad Omerović.

 

Bezbednjaci iz Sarajeva, jataci vehabije

Među uhapšenima u akciji austrijske policije nalazi se i Sarajlija Muhamed Porča, jedan od vodećih ljudi vehabijske zajednice u Beču, prenose mediji u RS reči izvora bliskog bezbednosnim agencijama.

– Porča je Visit D, koji se spominje u izveštajima austrijske policije i važi za glavnog čoveka za regrutaciju mladih muslimana iz Evrope u snage Islamske države – kaže izvor medija.

Osim Porče i Omerovića, da podsetimo, uhapšeni su i Suad Ramić, iz Osmaka kod Tuzle, i Zeničanin Sandi Suljić, obojica nastanjeni u Austriji. Ostali uhapšeni su Turci i Čečeni, a ima ih i iz Makedonije.

Navodi se da Porča ima snažne veze u Sarajevu, gde je često dolazio i sastajao se sa donedavnim vođom vehabijske zajednice iz Gornje Maoče Nusretom Imamovićem. Zanimljivo je da veliki broj njegovih prelazaka Granična policija BiH proteklih godina nije evidentirala.

– On ima podršku paraobaveštajne strukture u Sarajevu, čime se objašnjava činjenica da svaki drugi Porčin ulazak u BiH nije evidentiran. Njegovi kontakti vode do najviših političkih struktura i zato austrijski zvaničnici koriste njegovo kodno ime – tvrdi izvor Medija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here