EPA

Džihadisti vršljaju po Zapadnom Balkanu, pre svega Kosovu i Metohiji! Na to je upozorila i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković na ministarskom sastanku Globalne inicijative za borbu protiv Islamske države, održanom u Rimu, iznoseći podatak da je više od 300 ekstremista sa Kosova i Metohije ratovalo na strani te terorističke organizacije.

Proporcionalno broju stanovnika, navela je ona, ovi ratnici iz južne srpske pokrajine su najzastupljeniji u redovima ID.

– Dostupni podaci, nažalost, pokazuju da u regionu Zapadnog Balkana deluju ogranci terorističke organizacije DAEŠ, a posebno na delu područja BiH i na delu teritorije Srbije, u južnoj pokrajini Kosovo i Metohija, koja je pod privremenom upravom UN – izjavila je Gojkovićeva i navela da Srbiju najviše brinu mogući rizici i pretnje koji mogu doći od tzv. stranih terorističkih boraca.

Stručnjak iz oblasti međunarodnog terorizma Dževad Galijašević ocenjuje za “Vesti” da je Kosovo danas centar organizovanog kriminala i terorizma i pretnja miru na Balkanu i Evropi.

– Muslimansko bratstvo je nosilac radikalne islamističke ideologije političkog radikalizma na Kosovu i činio je osnov i Alkaidi, i ISIS-u i svim drugim terorističkim organizacijama. Upravo zato je Kosovo, kao nasilni projekat Zapada, danas centar organizovanog kriminala i terorizma i pretnja miru na Balkanu i Evropi. Uticaj terorističkih organizacija značajno je uvećan kao pretnja zbog slobodnog delovanja po Balkanu navodnih lidera Kosova koji nastupaju u simbiozi sa kosovskim teroristima, te neizgrađenost institucija i pravnog sistema je destabilizirajuće za celi Balkan – ističe Galijašević.

On navodi da je prema izveštaju Stejt departmenta o terorizmu za 2017. (prezentovan godinu dana kasnije), 403 osobe sa teritorije Kosova otišlo u Siriju i Irak, u redove Islamske države i Al – Nusra fronta.

– Radikalni elementi nisu izuzeli ni kosovsku, albansku dijasporu iz procesa regrutovanja i mobilizacije, jer je oko 50 boraca koji su se borili na Bliskom istoku živelo u evropskim zemljama – naglašava Galijašević.

Kosovska policija nedavno je iznela podatak da se trenutno u Siriji i Iraku, u zonama sukoba, nalazi 96 građana sa Kosova, od čega 43 muškarca, devet žena i 44 dece.

Međutim, prema podacima Atlantske inicijative iz Sarajeva, u zoni sukoba je 97 građana Kosova, a sa Zapadnog Balkana ukupno 400 ljudi.

Na Kosovo je, prema dostupnim podacima, aprila 2019. godine zahvaljujući američkim vlastima, vraćeno 110 ljudi, od kojih je za njih četvoro navedeno da su “strani borci”, kao i 32 žene i 74 dece.

Govoreći na sastanku Globalne koalicije protiv militantne grupe Islamske države, ministarka spoljnih poslova i dijaspore samozvane vlade Kosova Donika Gervala je navela da je Kosovo “posvećeno reintegraciji povratnika iz Sirije”.

Kampovi po Siriji

Direktor Kosovskog instituta za međunarodne studije Bedri Eljezi, koji održava kontakte sa mnogim porodicama koje imaju rođake u Siriji, izjavio je Kosovo onlajn da je većina džihadista sa Kosova u logorima i zatvorima po Siriji i Iraku koje kontrolišu Kurdi.

Eljezi kaže da kurdske snage kontrolišu kampove sa više od 60.000 izbeglica, a da imaju problem što matične države ne žele da ih prime nazad.

– Kurdske vlasti su veoma zainteresovane da ih vrate. Više puta su pozivali države da dođu i odvedu žene i decu i spremni su da pomognu u procesu povratka kosovskih građana – rekao je Eljezi.

Podrška za Rista u Gračanici

Stotinak građana organizovalo je u Gračanici mirnu šetnju, protestujući zbog pritvaranja Riste Jovanovića iz Podgorice, uhapšenog za Vidovdan na Gazimestanu.

“Sa verom u Boga do slobode”, “Zaklinjem se pred Bogom i u svoju ćerku da nisam kriv”, “Nije kriv”, “Pravda za Ristu”, neke su od poruka sa protesta. Zahtevano je bezuslovno oslobađanje Jovanovića, jer je kako su okupljeni naveli, uhapšen bez pravnog osnova.

Najgora ćutnja Zapada

Posle brojnih incidenata protiv srpskog naroda na KiM predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ocenio je da zabrinjava to što nema nikakve reakcije iz međunarodne zajednice.

Popović je, za TV Vesti ukazao na brojne incidente oko Vidovdana, na ukradenu zastavu ispred manastira Gračanica, ispisivanje grafita, prebijanje dečaka u Gojbulji, hapšenje mladića na Gazimestanu.

– Svi ovi incidenti su poruka Srbima da nisu poželjni na KiM, a najžalosnije u svemu je što još nemamo reakciju međunarodne zajednice, koja ćuti. Nema nikakve osude sa njihove strane – naveo je Popović.