youtube/CNN
Foto: Ilustracija

Mnogi teroristi su, posle poraza u Siriji, počeli da traže nova uporišta na Balkanu i jugoističnoj Aziji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Saveta šefova država Zajednice nezavisnih država.

Suočeni sa porazom u Siriji, kako je naveo, ekstremisti u drugim regionima pokušavaju da formiraju uporišta.

– Među njima su Balkan, jugoistočna Azija i, na žalost po nas, južne granice zemalja ZND – rekao je Putin i dodao da je borba protiv terorističkih pretnji prioritet za zemlje članice ZND.

Kao ključnu stvar istakao je zajedničke napore u borbi protiv terorizma. Putin ne govori napamet, kažu za “Vesti” stručnjaci za bezbednost, ukazujući da džihadisti preko Kosova ulaze na Balkan. Teritorija Kosova je najjače uporište džihadista koji su se vratili sa ratišta u Siriji i Iraku, zbog čega je ugrožen ceo Zapadni Balkan, nedavno je ukazao američki stručnjak za bezbednost Adrijan Štuni, procenivši da će to uticati na bezbednost ovog područja.

Baze u Sarajevu

– Teško je proceniti ugroženost Balkana od terorista kojima je inače to područje “platforma i sigurna kuća” za dejstvovanje u drugim delovima sveta – tumači za “Vesti” bivši potpukovnik Kontraobaveštajne službe, Ljuban Karan.

– Nigde se teroristi ne osećaju tako sigurno kao na Kosovu i u bošnjačkom delu BiH. Sa ratišta se, prema njegovim rečima, vraćaju bez ikakve kontrole, a za Srbiju je “opasna tajna i prikrivena moć u specijalnim dejstvima”. U svakoj terorističkoj grupi obuka se vrši selekcijom, pa pripremom za akcije, ali ne znamo ko se priprema za rat u teškim uslovima, ko za klasičan terorizam, a ko ide u samoubilačke akcije – objasnio je Karan, dodajući da teši to što neće privlačiti terorističkim akcijama na Balkanu pažnju na ovo područje koje smatraju svojom “sigurnom kućom”.

Na situaciju u BiH je u više navrata upozoravao predsednik RS Milorad Dodik. On je, između ostalog, obelodanio da u Sarajevu postoji najmanje sedam baza ISIS, odnosno arapskih naselja gde ne smeju da uđu ni lokalni, “obični muslimani”. Zbog toga, kako je ukazivao, ne čudi što je u gotovo svakom terorističkom napadu u Evropi učestvovao i čovek sa dokumentima BiH.

– Od 10.000 migranata koji uđu u BiH, njih 200 do 300 imaju dokumenta, a za ostale ne znamo ko su, ni šta im je namera. BiH će sve više biti etiketirana i kao propala zemlja i kao leglo islamskog terorizma, s kojim Evropa i svet imaju ozbiljnih problema – ukazivao je Dodik.

Tačno je da je pristup BiH prema ekstremistima liberalan i da im ta zemlja lako daje državljanstvo.

– Tačno je da su ostali da žive tamo i da nastanjuju čitava naselja, pa novopridošlim borcima nije problem da im se pridruže u tim naseljima – ukazao je Momir Stojanović, bivši direktor Vojno-obaveštajne službe za “Vesti”, dodajući da se ne zna koliki je broj bivših islamskih boraca u BiH.

Evropa na meti

Sve je više, kaže on, opasnosti od islamskih boraca, a razloga za to je mnogo.

– Vidimo da je u toku ofanziva Turaka na sever Sirije, ali je činjenica i da su Sirija i Irak postali nepoželjno područje, jer je ISIS izgubio rat. Zato džihadisti gledaju da nađu bezbednija mesta, a kako su u tim ratovima kao borci išli ljudi iz BiH, sa Kosova i neki iz Sandžaka, ostale su privatne veze – naveo je Stojanović.

Naš sagovornik podseća da je 350 bilo učesnika u ratovima koji su se vratili na Kosovo, a 12 registrovanih na Kosovo.

Opasnost je, prema rečima Stojanovića, što su među migrantima koji pristižu na Balkan i ekstremni islamisti.

Direktni bezbednosni rizik Balkanu je, kako kaže za “Vesti” Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost Edukons, prvenstveno na Kosovu i BiH.

– Upravo na tim prostorima se nalaze kampovi, uporišta džihadista koji su u tesnoj vezi, ili bolje rečeno, u istom stroju sa teroristima ISIS, čiji će određeni kontingent zajedno stići sa sirijskim izbeglicama preko Albanije uz pomoć bezbednosnih snaga Kosova, a povodom najnovijih napada Turske na položaj Kurda.

Interesantno je, ističe ovaj stručnjak, da su se upravo Kurdi borili protiv ISIS i da drže zarobljene teroriste, pa se postavlja pitanje ko želi da ih oslobodi i prema čijem nalogu pošalje na Balkan, jer su njihovi primarni ciljevi glavni evropski gradovi.

– Čiji je cilj da Evropa bude uzdrmana i šta preduzimaju najjače obaveštajno-bezbednosne službe da ovo spreče – zapitao je Bjegović.

Nesigurno im sigurno

– Prostor Kosova i BiH je nestabilan, ali povratnicima iz ratova je siguran prostor. Potrebni su u ulozi specijalnih snaga, posebno u BiH za neke eventualna buduća specijalna dejstva. Ne prikazuju ih kao vojne snage, već su im ti teroristi specijalna rezerva – priča Momir Stojanović.

Turci prete Evropi

Turska ne pokazuje nameru da zaustavi vojnu operaciju na severu Sirije, što bi moglo da izazove novi talas izbeglica u pravcu Evrope. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je inače i pripretio da će “otvoriti granice za 3,5 miliona Sirijaca koji se trenutno nalazi u Turskoj”.