Youtube/Global News
Foto: Ilustracija

Prema najnovijim podacima Evropola, na prostoru Zapadnog Balkana najmanje je 27 raznih internet platformi, preko kojih se otvoreno zagovara radikalni islam ili propagira džihad. Evropol je otkrio da ove sadržaje šire članovi i simpatizeri Al-Kaide, Islamske države i grupe povezane sa ove dve terorističke organizacije.

U jednodnevnoj akciji, antiteroristička Jedinica za internetske istrage i kapacitet prijavljivanja Evropske unije (EU IRU), koja deluje pri Evropolu, otkrila je najmanje 346 linkova na jezicima zemalja Zapadnog Balkana, koji sadrže video-snimke ili tutorijale, najave, ali i naloge na društvenim mrežama sa kojih se poziva na nasilje. Sadržaje su širile uglavnom lokalne pristalice ciljanih džihadističkih organizacija, navodi Evropol.

Akcija je sprovedena u saradnji sa Hrvatskom, a učestvovale su specijalizovane jedinice iz Albanije, BiH, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Stručnjak iz oblasti bezbednosti Dževad Galijašević kaže da BiH već godinama prednjači sa takvim internet sadržajem.

– Moguće je pratiti veb stranice koje svakodnevno objavljuju sadržaje koji veličaju “uspehe” talibana u Avganistanu ili terorističke organizacije Hajat Tahrir al-Šam u Siriji, a ranije i zbivanja u tzv. Islamskoj državi – ističe Galijašević.

On navodi samo neke od najvećih sajtova: Put vjernika, Ummet preš, SAFF, glasilo aktivne islamske omladine Horizont…

– Ovim sajtovima treba dodati i različite profile na Fejsbuku i Tviteru, na kojima se svakodnevno donose vesti iz “islamskog sveta”. Autori svoj rad i sadržaj predstavljaju kao “pravu istinu o islamskom svetu” ili “čist vazduh u zagađenom medijskom svetu”, a suštinski otvoreno podržavaju akcije militantnih i terorističkih organizacija, opisujući ih kao “suprotstavljanje nevernicima”, “osvetu mudžahida” i slično – naglašava Galijašević.

Istraživači Evropola su složni da je ovakav vid kampanje džihadista u ogromnom usponu, upozoravajući na onlajn umrežavanje i nove tehnologije koje dozvoljavaju takvu vrstu propagande.

Europolova EU IRU će sav prikupljeni materijal sa Zapadnog Balkana evidentirati u svojoj bazi podataka, a nakon provere ga uputiti internet provajderima.

Međutim, Dževad Galijašević sumnja da će od toga biti koristi jer su radikalni islamisti, za razliku od Evropola i drugih bezbednosnih službi, odlično shvatili i koriste mogućnosti koje im nove tehnologije pružaju.

– Kakav rad Evropola takav im je i izveštaj – površan. Nažalost, Evropol godinama ponavlja ove ocene i samo ponekad reaguje uspešno pa zabrani rad nekog medija ili sa neke platforme protera radikalnu islamističku propagandu – zaključuje ekspert za bezbednost.

Najezda migranata

Eksperti za bezbednost ocenjuju da se Evropol i dalje ne bavi na ozbiljan način bezbednosnim izazovima, izazvanim migrantskom krizom.

– Evropol se ne bavi terorističkom najezdom i agresijom na Balkan ISIL, Al Kaide, HTS i Nusra fronta. Ta najezda nije opasnost samo za region, već i pretnja Evropi. Oni i dalje prolazak velikog broja migranata sa vojnim iskustvom tretiraju kao humanitarnu krizu – upozorava Galijašević.

Akcija na Telegramu

Dževad Galijašević kaže da je Evropol pre devet meseci uspeo da demontira mrežu radikalnih islamista koja je komunicirala preko aplikacije Telegram.

– Zahvaljujući toj akciji veliki broj ključnih aktera u mreži Islamske države proteran je i isključen sa ove komunikacione aplikacije, a Evropol tada nije pohvalio tu platformu za pomoć u iskorenjivanju štetnog sadržaja – navodi Galijašević.