Džihadisti traže inženjere “odane kalifatu”: Godišnja plata 225.000 $

0

Beže im stručnjaci, pa pokušavaju da ih namame dobrom platom
 

Najboljem kandidatu, koji mora da dokaže iskustvo na sličnim poslovima, ali i odanost ciljevima Islamske države, nudi se godišnja plata od 225.000 dolara. Bonusi za rad u ratnoj opasnosti ili odvojenost od porodice se ne spominju.

 

Posao šefa rafinerija najviša je dužnost koja se trenutno traži, no kalifat istovremeno traži celi niz niže rangiranih naftnih stručnjaka. Oglas se, tvrde stanovnici sa severa Iraka, prenosi preko džihadističkih mreža. Navodno se, osim u regiji, proširio sve do područja Severne Afrike.

 

– IS-u je, naravno, osim stručnosti važno i da ti stručnjaci budu ideološki podobni. Novac koji nude nije mali, ali nije ni tako velik za ono što oni traže. Primera radi, menadžeri sa Zapada koji danas dolaze u Irak da rade na sličnim poslovima očekuju znatno veći novac od ovog koji nude u IS-u – procenio je za londonski Tajms Robin Mils, koji je zaposlen u firmi za savetovanje Manaar Energy iz Dubaija.

 

Nakon što su još 2012. preuzeli deo naftnih i plinskih postrojenja u Siriji, islamisti su ovo leto preuzeli i dobar deo bušotina u severnim delovima Iraka. Tako je bilo sve dok se nisu organizovale kurdske snage koje su ih već izgurale s velikog dela svoje teritorije.

 

– Sa svakim novim oružanim sukobom, sve više stručnjaka napušta to područje. U početku su ih osvajači prisiljavali da rade za njih držeći u zatočeništvu njihove porodice, ali to više nije dovoljno. Sad su shvatili da umesto batine, treba da koriste "šargarepu"  pa su odlučili da ponude pristojne plate za te ljude, tvrde u iračkoj firmi North Oil čija su polja i pogoni najvećim delom završili u rukama islamista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here