Tanjug/AP
Nikola Jokić

U proteklih 30 godina mnogo je srpskih košarkaša ostavilo dubok trag u NBA ligi. Jedno od najvećih imena ne samo sa ovih prostora svakako je Nikola Jokić. Momak iz Sombora iz meča u meč pomera granice u najjačem svetskom takmičenju.

Popularni Džoker je u prethodna dva meseca oborio mnoge NBA rekorde. Na mečevima je uglavnom sa lakoćom ubacivao u proseku po tridesetak poena i imao više od 10 skokova po meču. Dabl-dabl učinak postao je njegov zaštitni znak. Zbog toga je zasluženo dobio priznanje za najboljeg igrača meseca, a samim tim i čitave lige od početka nove sezone. Debeljuškasti dečak, koji u početku čak nije voleo košarku, na nesvakidašnji način stigao je do Denver Nagetsa. Posle pet godina on je odličnim partijama obezbedio mesto među najvećim zvezdama u NBA takmičenju. Njegova dominacija nad protivničkim centrima u svakom duelu je redovna i pojava. Nekada simpatični bucko iz komšiluka je najbolji na terenu i kada njegova ekipa doživi poraz. Sada ga na detinjstvo podsećaju samo fotografije sa “viškom kilograma”, koje su čelnici iskoristili za novi logo NBA lige.

Rođen je u porodici koja je veliki ljubitelj košarkaške igre. Dva starija brata su se bavila ovim sportom, najmlađi Nikola nije pokazivao interesovanje, ali je voleo da pogleda dobru utakmicu. U dvosobnom stanu Jokići su instalirali sobni koš i često sobu koristili za košarkaške bitke. Kako je rastao, kod Nikole se pojačavao osećaj za igranjem basketa. Uglavnom je to bilo bratsko takmičenje i dueli dva na jedan. Njemu kao desetak godina mlađem i fizički slabijem bilo je teško da izbori pobedu. Ali je tako sticao iskustvo i naučio da se ne plaši jačih protivnika.

– Odlazak na prvi trening mi je bio najmrskija stvar u životu. Otac je toliko voleo košarku da sam bio primoran da idem i protiv svoje volje. Treneru sam bio simpatičan. Ubeđivao me je da nastavim sa treninzima i brzo mi pružio šansu u pionirskoj ligi. Šest meseci posle toga dobio sam poziv Mega Basketsa da pređem kod njih – ispričao je jednom prilikom.

Kada ga je Denver draftovao Jokić je prespavao taj događaj. Brat ga je zvao usred noći da mu saopšti lepe vesti, ali on nije mnogo mario za to:

– Sećam se da sam se posle ko zna koliko propuštenih poziva javio i rekao: “Pusti me, čoveče, da spavam.”

Brzo je postao svestan šta se dešava, jer mu se život promenio iz korena:

– NBA košarka je potpuno drugačija od evropske. Upoznao sam mnogo novih igrača, utakmice su duže i postiže se veliki broj poena. Sloboda u igri je ogromna, mnogo više se trči, svako može da šutira, a da nema nekih posledica. Za razliku od Evrope u ekipi je veliki broj trenera i svaki je zadužen za pojedini segment igre. Sada više vremena provodim u avionu, dok sam sa Megom na utakmice putovao i po deset sati autobusom.

Konjske trke su mesto gde se sjajni košarkaš opušta u slobodno vreme. Pošto je veliki zaljubljenik u konjički sport ima nekoliko svojih grla sa kojima amaterski učestvuje na trkama. Ima u planu da se jednog dana ozbiljnije posveti ovom hobiju. Jokić ne smatra košarku svojim poslom već je igra iz zabave i tako će biti dok god bude osećao strast prema njoj.