EPA-EFE/PETER FOLEY
Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da bi Engleska mogla da izdrži porast zaraženih od Covida 19 bez zatvaranja privrede, u trenutku kada je u Velikoj Britaniji registrovan novi rekordni broj novozaraženih, podstaknut varijantom omikron.

Džonson se opire nametanju strogih mera zatvaranja u Engleskoj, smatrajući da bi davanje treće doze vakcine i oprez stanovništva bili dovoljni da obuzdaju najnoviji talas koronavirusa, preneo je Rojters.

U Velikoj Britaniji je danas registrovano 218.724 novih slučajeva obolelih od Covid-19, što je novi rekord broja novozaraženih u jednom danu.

Džonson je rekao da se pridržava mera u okviru “Plana B” uvedenih u Engleskoj prošlog meseca, koje uključuju nošenje maski u javnom prevozu i prodavnicama, ali ne ograničavaju okupljanja ili zatvaranje preduzeća.

– Zajedno sa merama ”Plana B” koje smo uveli pre Božića, imamo priliku da prebrodimo ovaj talas omikrona bez ponovnog zatvaranja naše zemlje. Možemo da zadržimo naše škole i naša preduzeća otvorenim i možemo da pronađemo način da živimo sa ovim virusom – rekao je Džonson.

Prema njegovim rečima, naredne nedelje biće pune izazova.

– Ne može se pobeći od činjenice da će rad nekih službi biti poremećen zbog odsustva osoblja – istakao je Džonson.

On je upozorio da će se bolnice suočiti sa značajnim pritiskom u narednim nedeljama i najavio svakodnevno testiranje na Covid-19 za 100.000 kritičnih radnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here