Tanjug
Kris Marfi, Ron Džonson i Aleksandar Vučić

Američki senator, koji je prošle sedmice posetio i Beograd i Prištinu, rekao je da je potrebno da se prevaziđe zastoj u dijalogu.

Moramo da objasnimo građanima na Kosovu i u Srbiji da je sporazum, koji im se možda ne dopada, u njihovom najboljem interesu, izjavio je američki senator Ron Džonson, koji je prošle sedmice posetio i Beograd i Prištinu.

Džonson je za ukrajinski servis Glasa Amerike poručio da je na liderima u Beogradu i Prištini da odluče da li mogu da postignu sporazum, prenosi Tanjug.

“Ono što mogu da kažem jeste da je ovo moja četvrta poseta regiji, da sam se sastao sa obojicom predsednika, predsednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je ovo deveti put da smo se sastali. Proteklih nekoliko godina sam dosta angažovan na ovom pitanju“, kazao je senator.

‘Veće američko liderstvo’

Prema njegovim riječima, i Priština i Beograd očekuju „veće američko liderstvo” u pregovorima.

“Mislim da ćemo im ga ponuditi, ali ne u smislu nametanja i pritiska, već samo podrške njihovim naporima i stvaranju uslova“, u kojima će moći da računaju na podršku SAD-a i EU-a pošto postignu dogovor.

On je dodao da je potrebno ukazati svim građanima i na Kosovo i u Srbiji „da je dogovor u njihovom najboljem interesu i da će biti mnogo koristi, u smislu daljih integracija u evropsku ekonomiju, veće slobode putovanja, uspješnije ekonomije, jer kada se postigne dogovor bit će lakše privući strane investicije”.

Johnson je zaključio da upravo zato treba da se prevaziđe ovaj zastoj i naglasio da je donekle američki zadatak i zadatak lidera da „građanima prodaju možda ne sam dogovor, jer bi to možda bilo teško, nego njegove prednosti i koristi“.

2 KOMENTARA

  1. Senatori su protiv Trampa ali Tramp je iznad senatora. Kao kad bi parlamentarac Jovanović otišao kod Putina i Zelenovskom da kaže kako da se radi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime