EPA/ANDY RAIN
Boris Džonson

Počeo je sastanak najviših zvaničnika EU i Velike Britanije.

Sastanku prisustvuju predsednici Evropskog saveta Šarl Mišel, Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Evropskog parlamenta David Sasoli i britanski premijer Boris Džonson.

Sastanak je organizovan u cilju pregleda situacije u pregovorima koji se vode o budućim odnosima Brisela i Londona.

Pred sastanak sa Džonsonom iz Brisela su poručili da su spremini da ”intenziviraju razgovore” i daju ”inekciju svežeg zamaha” pregovorima.

Glavni pregovarač EU o Bregzitu Mišel Barnije u više navrata kritikovao je nespremnost Londona da se krene u suštinske i ambiciozne pregovore o budućim odnosima dve strane.

Do sada su održane četiri runde pregovora koje je Barnije ocenio kao ”razočaravajuće”.

On je pozvao Veliku Britaniju da bude realna u dogovaranju budućih odnosa sa EU, ocenjujući da do napretka u razgovorima ne dolazi zbog nepostojanja ”ferpleja” u pozicijama Londona.

On naglašava da zemlja koja izlazi iz EU ”ne može da bira” aspekte koje će da nastavi primenjuje bez obavezivanja na poštovanje uslova koji važe za sve druge.

Izgleda da postoji nedostatak razumevanja kada su u pitanju cilj, ali i posledice britanske želje da napuste jedinstveno tržište i carinsku uniju”, navodi Barnije.

Iz Evropskog parlamenta takođe su izrazili zabrinutost zbog stagniranja u pregovorima o budućim odnosima Brisela i Londona napominjući da je malo vremena ostalo do 1. janura 2021. godine kada se završava tranzicioni period i po prvi put u istoriji EU prelazi na nove odnose sa dosadašnjom članicom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here