EPA/NEIL HALL
Britanski premijer Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson objavio je danas novi paket restriktivnih mera kako bi se zaustavilo širenje virusa Covid-19, navodeći da postoji mogućnost da se vojska upotrebi kako bi pomogla policiji u sprovođenju mera, prenosi londonski Fajnenšl tajms.

Kako navodi list, Džonson će se obratiti naciji u 19 sati po loklanom vremenu kako bi objasnio mere.

Džonson je poručio građanima da, ukoliko su u mogućnosti, rade od kuća, a barovima i restoranima da zatvaraju ranije, u 22 sata kako bi se sprečilo brzo širenje drugog talasa koronavirusa i da goste služe samo za stolovma.

Britanski premijer dodao je da će nove restriktivne mere važiti najverovatnije šest meseci, prenosi Rojters.

Džonson je dodao da ukoliko virus ne počne da se suzbija ostaje mogućnost uvođenja još restriktivnijih mera, poput karantina, pre svega za London.

– Zadržavamo pravo da rasporedimo veću silu sa značajnije restriktivnijim merama – rekao je Džonson u obraćanju poslanicima britanskog parlamenta, a nakon sastanka britanske vlade.

Džonson je dodao i da će maske biti obavezne.

Kazne za kršenje pravila ići će i do 10.000 funti, dok će pojedinci biti kažnjavani sa po 200 funti ukoliko ne nose masku kada treba.

Velika Britanija je na prvom mestu u Evropi po broju preminulih – 41.788, a zbog pada ekonomije mnogi su ostali bez posla.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime