EPA/Neil Hall
Britanski premijer Boris Džonson

Premijer Velike Britanijne Boris Džonson obećao je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da će zapadne države odmah uvesti sankcije Rusiji u slučaju da ona izvrši invaziju na Ukrajinu.

– Zajedno sa drugim državama spremamo paket sankcija i druge mere koje će biti aktivirane istog trenutka kada noga ruskog vojnika odluči da pređe ukrajinsku granicu i stupi na ukrajinsku teritoriju – rekao je Džonson posle sastanka sa predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

On je naglasio da se u Evropi uzdaju u solidarnost SAD po ovom pitanju. Premijer je napomenuo da se to radi, “ne da bi se pokazalo neprijateljstvo prema Rusiji, već da se pokaže privrženost zaštiti slobode, demokratije i suvereniteta Ukrajine pred agresijom”.

Prema njegovim rečima, Ukrajina i njeni partneri treba da zajedničkim akcijama da “pokažu građanima Rusije da će se Ukrajinci boriti za svoju Ukrajinu do poslednje kapi krvi”.

– U Ukrajini ima 200.000 muškaraca i žena pod oružjem, oni će pružiti veoma, veoma žestok i krvav otpor. Mislim da roditelji, majke u Rusiji treba da razmisle o toj činjenici i nadam se da će predsednik Putin skrenuti sa puta sukoba i da ćemo započeti dijalog – naglasio je Džonson.

Zelenski je izjavio da ga je britanski premijer tokom sastanka uverio u spremnost za saradnju po pitanju “oslobođenja okupiranih teritorija”. Naveo je da je sa Džonsonom razgovarao o koracima koja se tiču obuzdavanja Rusije i dogovorili su se o saradnji u oblasti bezbednosti u Crnomorskom regionu.

Ruski zvaničnici iz dana u dan odbacuju sve optužbe na račun Rusije da sprema invaziju na Ukrajinu. Kako navode, Moskva nikada nikoga nije prva napadala, niti to namerava u budućnosti.

O brojnosti ruskih trupa u blizini rusko-ukrajinske granice se već dugo spekuliše, ali Moskva, nikad zvanično nije potvrdila da je tamo 100.000, kako javljaju zapadni mediji. Štaviše, zvanični predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izrazio je čuđenje, odakle se pojavila ta cifra.

6 COMMENTS

  1. Ovo je priznanje Krima kao ruskog od strane premijera UK, okruglo pa na ćoše. Jer ako poštuje ukrajince onda je po njihovom ruski vojnik odavno u Ukrajini tj na Krimu kako ukrajinci tvrde.

  2. Ovaj skuplja sad bodove posle onog sran.. sto je napravio u svojoj Zemnji pa bi drugima preko tucih ledja da preti zlo Kolonista.

  3. GLUPO I JADNO

    Znači, ovaj razbarušeni tip savetuje da se Ukrajinci bore do poslednje kapi krvi protiv Rusa. Bilo bi logično da kaže da će Ukrajincima stići pomoć tako što će i engleski i američki vojnici biti u prvim borbenim linijama, rame uz rame sa Ukrajincima! Zato. logično je da se svaki razuman Ukrajinac zahvali Džonsonu na ovu podršku, a da sa Rusima krene u miroljubivo rešenje konflikta. A Džonsonu predlažem da shvati da su ove dve sporne oblasti naseljene uglavnom Rusima, kojima je potrebna široka autonomija, kao što mi dozvoljavamo Šiptarima i Albancima.

  4. Ova seravac nezna da je engleska genocidna kraljevina na izmaku, jedino šta mogu je da prde u lonac.

  5. Komedija u tri cina. Uvesce sankcije Rusiji, a pitam se koje? Rusiju ce boleti kao da je gricnuo komarac. A Evropa ce da se smrzava. I ukrajina ce se smrzavati. Aleluja..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here