EPA/Neil Hall
Britanski premijer Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je zahvaljujući restriktivnim merama sprečena katastrofa u zemlji, gde bi najgori scenario bio pola miliona žrtava, i najavio planove za postepeno ukidanje mera karantina.

– Nije vreme da se mere karantina ukinu ove nedelje. Umesto toga, preduzećemo prve oprezne korake da modifikujemo naše mere – rekao je sinoć Džonson u televizijskom obraćanju naciji.

Od danas će oni koji ne mogu da rade od kuće moći da idu na posao, a od srede će građani moći neodređeno vreme da provode napolju ukoliko se pridržavaju mera socijalnog distanciranja.

– Možete da sedite na suncu u lokalnom parku, da se vozite, čak i da igrate sport, ali samo sa članovima svog domaćinstva – objasnio je Džonson.

Škole bi mogle da ponovo počnu da rade 1. juna, a ugostiteljski objekti od jula, zavisno od situacije.

On je dodao da će osobe koje avionom dolaze u Britaniju biti upućene u karantin.

Britanski premijer je rekao da je, zahvaljujući naporima i žrtvovanju svih, zaštićen nacionalni zdravstveni sistem i sačuvano na hiljade života, prenosi Rojters.

– Bila bi ludost da odbacimo sve što smo postigli i dozvolimo drugi udar. Moramo da ostanemo budni. Moramo da nastavimo da kontrolišemo virus i sačuvamo živote – rekao je Džonson.

On je najavio nov sistem za uzbunu na Kovid 19 za praćenje virusa.

Sistem će imati skalu od jedan do pet i što je viši nivo, to će mere biti striktnije. Nivo jedan značiće da zaraza više nije prisutna u Britaniji, a nivo pet je najkritičniji. Tokom perioda karantina Britanija je u četvrtom nivou uzbune, rekao je Džonson.

Najavio je da će danas preciznije obrazložiti plan za dalje korake za izlazak iz krize.

– A pošto je naš prioritet zaštita javnosti i života ljudi, ne možemo da idemo napred ako ne zadovoljimo pet testova – rekao je on.

Prvi je, kako je objasnio, zaštita Nacionalne zdravstvene službe. Zatim, neophodni su kontinuiran pad stope smrtnosti, kao i stope infekcije i nabavka dovoljno testova.

– Poslednje, moramo da osiguramo da nijedna mera neće dovesti do toga da reprodukcija stope inficiranosti – R faktor – bude iznad jedan i ponovo imamo eksponencijalni rast kao pre nekoliko nedelja – kazao je Džonson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here