Tanjug/AP
Boris Džonson

U govoru pred Generalnom skupštinom UN britanski premijer Boris Džonson u šali je uporedio „Bregzit“ s najstrašnijim mukama koje je, prema grčkoj mitologiji, trpeo Prometej.

Džonson je u obraćanju, koje je Rojters nazvao pomalo bizarnim, govorio o „terminatorima iz budućnosti s ružičastim očima“, „zastrašujućim pilićima bez udova“ i „frižideru koji će pištati tražeći još sira“.

Prema grčkoj mitologiji, Zevs je kaznio Prometeja jer je ukrao vatru od bogova i dao je ljudima tako što ga je prikovao na Kavkaz i poslao orla da mu kljuca jetru. Svaki put kad bi se Prometejeva jetra regenerisala, orao bi je iznova kljucao.

Ako bi se pojedini članovi Parlamenta Velike Britanije izborili za svoj način sprovođenje „Bregzita“ usledio bi proces koji bi beskonačno trajao, poput Prometejevih muka, našalio se Džonson, prenosi Rojters.

– I te muke su trajale večito. Otprilike takvo bi bilo iskustvo sa “Bregzitom” u Velikoj Britaniji da su naši poslanici isterali svoje – rekao je Džonson.

– Možete da čuvate tajne od svojih prijatelja, roditelja, dece, lekara, čak i od ličnog trenera, ali je potreban pravi napor da sakrijete misli od “Gugla”. A ako je to danas istina, u budućnosti možda neće postojati mesto da se sakrijete – naveo je britanski lider.

 

On je upitao da li se tim algoritmima mogu poveriti životi i nade ljudi.

– Jesmo li osuđeni na hladnu i tešku budućnost u kojoj kompjuter kaže “da” ili “ne”? – upitao je britanski premijer.

Džonson pak smatra da ukoliko se stvari urade na pravi način, budućnost bi mogla da bude drugačija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here