EPA

Profesor američkog Univerziteta “Džons Hopkins“ i spoljnopolitički analitičar Edvard Džozef smatra da je Srbija problem jer je jedina država na Balkanu koja ne prihvata zapadni poredak.

– Srbija je kandidat za EU, ali njena kandidatura je šarada. U stvari, Srbija promoviše vrednosti, a ponekad i dnevni red Rusije i Kine, a u Mađarskoj ima važnog saveznika. Ipak, to hvale zapadni zvaničnici, koji zatvaraju oči pred napadom na demokratiju i podrivanjem iz Srbije saveznika u NATO-u, poput Crne Gore. Zašto? Jer Srbija drži polugu nad Kosovom. Zbog toga i zbog ove poluge Srbija ne želi da prihvati nezavisnost Kosova – rekao je Džozef.

Smatra da se radi o istom problemu koji se uvek pojavljuje, a evidentan je bio i u BiH za vreme rata.

– Problem su podele unutar EU. Srbija ima polugu samo zato što pet zemalja EU (od kojih četiri pripadaju NATO) ne priznaje Kosovo. Ako bi Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar priznali Kosovo, transformisao bi se ceo region, uključujući i BiH. Zašto? Jer tada bi nestala poluga Srbije, koja bi bez ikakvog pritiska ili prinude prihvatila i priznala Kosovo kao nezavisnu državu. Na taj način Srbija bi prihvatila zapadni poredak za region – kaže on.

Govoreći o hrvatskom non-pejperu, Džozef ističe da se on ne može uporediti sa onim iz Slovenije.

– Hrvatski non-pejper uglavnom je benigne prirode, pa čak je i konstruktivan u određenim delovima. Zagreb može igrati konstruktivnu ili negativnu ulogu na Balkanu, ali je sukobljen u BiH zbog glasova Hrvata za HDZ. Zagreb je odigrao negativnu ulogu u dočeku Milorada Dodika i Dragana Čovića na najvišim nivoima, kao i u toplom prijemu Sergeja Lavrova nakon njegove namerno provokativne posete Sarajevu. I, takođe, u sklapanju poslova s Dodikom bez odobrenja Sarajeva – poručio je Džozef.

8 COMMENTS

  1. Sta ovi ameri uzimaju. Mi vas ne prihvatamo iz duse zato sto ste srbomrzci i navisti i nikada necemo prihvatiti.

  2. Ni vi ne prihvatate Crnce, ubijate ih, izolovali ste ih i ti pricas nesto o Srbiji, gjubre jedno ??????

  3. Никада нећемо прихватити оне који су нас убијали. Са онолико бомби и ракета да вас прихватимо. Ови дрски лицемери и силоватељи наших мозгова немају ни трунке стида, али кад већ причамо, платите оно што сте порушили.

  4. Pričam ti priču , jednom ćemo mi Srbi morati da povučemo svoju crvenu liniju i da budemo spremni
    da je svim sredstvima branimo ili
    da postanemo NATO vazali -trećeg
    izlaza nema .

  5. Ovo je sramotna “teza”, a ako je to profesorski nivo analitike onda ne znam šta je pojam “naklapanje”. Čiste gluposti.

  6. Ako su im ovako pametni profesori univerziteta kako su im tek pametni profesori u srednjim skolama
    Jadna im majka ko im je sve pfofesor

  7. Koliko mudrih glava i sve kazu isto priznajte jedni druge.PA MI SMO PRIZNATI KAO DRZAVA 1848 GODINE.Cemu zrtve i patnje ,30 godina njihovih lazi i pokusaja da slome nas nepokor da im ljubimo skute za nista kao Makedonci Prespanskim sporazumom (odrekli se imena klekli i cekaju vec 3 godine super brzi ulazak u EU).Sve se menja za 5 godina u Prizrenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here