EPA/FLORIAN WIESER
Karin Edštadler

Ministarka za evropska pitanja u novoj austrijskoj vladi kancelara Sebastijana Kurca, Karin Edštadler istakla je da je Zapadni Balkan od ogromnog značaja po bezbednost i stabilnost Evrope i naglasila da bi sve te zemlje trebalo da nekada budu deo EU.

– Projekat Evropa je tek završen kada sve evropske države, posebno na Zapadnom Balkanu, budu imale evropsku perspektivu – objasnila je ona u intervjuu bečkom dnevniku “Kronen cajtung”.

Edštadler je, s tim u vezi, rekla da se konkretno, trenutno, zalaže za otpočinanje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

– Te zemlje su mnogo toga uradile da bi moglo doći do početka pregovora i mi to podržavamo – ukazala je ona.

Edštadler je rekla da je prvo putovanje u inostranstvo, od kada je ministar, odvelo u Pariz, gde je razgovarala sa resornim kolegom sa ciljem da prenese da je pitanje evropske perspektive povezano sa pitanjem bezbednosti Austrije i EU.

– Zapadni Balkan je od ogromnog značaja za stabilnost i bezbednost. Tako smo 2015. i 2016.videli koliko je Zapadni Balkan bio bitan u zaustavljanju migrantskog talasa. Zbog toga se mi snažno zalažemo i važno nam je da sve zemlje tog regiona dobiju evropsku perspektivu koju zaslužuju – poručila je ona.

Upitana da li je cilj Austrije da sve zemlje bivše Jugoslavije i Albanija jednog dana postanu članice EU, Edštadler je podvukla da su sve te zemlje jasno deo Evrope.

– One su nam i bliske po mentalitetu. Mi smo to rekli I za vremene predsedavanja Austrije EU. Sve te zemlje jednog dana treba da budu deo EU – rekla je ona.

Edštadler je naglasila da ne govori o tome da bi te države mogle već iduće godine pristupiti EU, jer se radi o dugom procesu.

– To je dugi proces koji će sigurno trajati 10 godina. Međutim ako im ne damo evropsku perspektivu i iskreno budemo pregovorali sa tim državama o pristupu rašće uticaj drugih u regionu. Već sada vidimo da raste uticaj Saudijske Arabije i Rusije – upozorila je ona.

1 COMMENT

  1. Па свима је јасно да је Балкан увек био циљ Швабама. На те будалаштине треба ставити тачку, једном за сва времена.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here