EK daje predlog pozajmice Grčkoj

0

Grcima bi eventualne pozajmice davale samo zemlje evrozone, a ne cele Evropske unije. Sa tim mehanizmom se, međutim, moraju još saglasiti lideri EU, o čemu će se pregovarati na predstojećem samitu Unije, preneli su mediji.

 

 

EK pravi plan pomoći Grčkoj: Žoze Manuel Barozo
 

"Pozivam lidere EU da što je moguće pre daju saglasnost za formiranje tog instrumenta", rekao je šef komisije odabranim izveštačima novinskih agencija.

Prema mišljenju Baroza, nije moguće da se sadašnja situacija produžava.
Grčka do sada nije tražila pomoć ni od EU, niti od Međunarodnog monetarnog fonda, ali je grčki premijer Jorgos Papandreu danas upozorio da se približava vreme kada njegova zemlja više neće moći da pozajmljuje zbog visokih kamata na kredite, ukazuju agencije.

"Takav instrument bi se sastojao od sistema bilateralnih pozajmica i bio bi potpuno u saglasnosti sa delom evropskih ugovora kojim se zabranjuje pomoć zemljama evozone, a povrh svega bio bi vezan sa čitavim nizom preduslova", objasnio je Barozo delovanje tog eventualnog mehanizma.

On je prvi predstavnik Evropske komisije koji je potvrdio medijske špekulacije da bi se eventualna pomoć Grčkoj sastojala od pozajmica, a nikako od, na primer, garancija za kredite, prenela je večeras ČTK iz Brisela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here