EPA/Antonio Bat

Jedan od najuglednijih svetskih medija “Ekonomist” bavio se političkim odnosima u Bosni i Hercegovini, a analitičkom tekstu, pod naslovom “Bosna je na ivici raspada, Srbi žele napolje” akcenat je stavljen na politiku srpskog člana predstavništva BiH Milorada Dodika.

Londonski list navodi kako se BiH suočava s najozbiljnijom krizom od ratne 1995. godine. Osvrće se na uređenje zemlje pod Dejtonskim sporazumom nagoveštavajući da takav sistem pomaže održanju mira, ali pruža i velike mogućnosti za korupciju.

“Sada je ova struktura ugrožena. Milorad Dodik, srpski član tročlanog Predsedništva zemlje, želi da ukine ovlašćenja koje je Republika Srpska dala bosanskoj državi. To je secesija u svemu osim po imenu. Najeksplozivniji predlog je ponovno stvaranje vojske RS, koja je ubila 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine. Dodikova igra moći počela je u julu, nakon što je visoki predstavnik nametnuo zakon kojim je nezakonito poricanje da je masakr u Srebrenici genocid”, navodi se u tekstu.

Autor dodaje da u međuvremenu HDZ, glavna stranka bosanskih Hrvata, preti blokiranjem planiranih ovogodišnjih izbora.

“Godinama se protivi činjenici da Bošnjaci i Hrvati zajednički glasaju za bosanske i hrvatske predstavnike Federacije u Predsedništvu. Zato se Željko Komšić, hrvatski predstavnik, bira uglavnom bošnjačkim glasovima. Komšić se protivi izmeni izbornih pravila kako bi se glasači iz Federacije podelili po etničkoj pripadnosti, rekavši da HDZ i Dodik pokušavaju postići ono što separatističke vođe nisu uspele tokom rata. Oni koji prete bosanskom ustavu treba da budu uhapšeni”, piše londonski list.

Autor konstatuje i da argumenti o etničkim podelama ostavljaju onesposobljavaju političare da vladaju.

“Zemlja ima drugi najveći broj umrlih od korone u Evropi u odnosu na broj stanovnika. Premijeru Federacije sudi se za korupciju u nabavci respiratora. U Republici Srpskoj je korišćen jeftini industrijski kiseonik za pacijente sa koronom umesto medicinskog”, navodi se dalje u tekstu.

Paravojna policija RS je 9. januara marširala u povorci povodom 30. godišnjice ovog entiteta, iako je ustavni sud proglasio praznik nezakonitim. Sa Dodikom paradu je gledao ruski ambasador. Petog januara SAD su uvele sankcije Dodiku zbog pokušaja obstrukcije Dejtona i korupcije. Pojedine evropske zemlje će slediti primer, ali ne i EU u celini, jer Mađarska, koja podržava Dodika, to neće dopustiti”, zaključuje “Ekonomist”.

3 COMMENTS

  1. Englezi, arogantna stvorenja, i dalje pate od kompleksa vise vrednosti, svuda u svetu su se ponasali i ponasaju se kao bogovi, eksploatisali su i eksploatisu miliarde ljudi, boli ih mali srpski narod koji nece da im se klanja, koji ima ponos i nemogu da ga pokore, doduse nalaze i medju srbima one koji im se uvlace poput djilasa, marinike, ponosa itd, zivela srbija i srpski narod, ma gde on ziveo a englezi da bog da nestali

  2. Vla – sve sto si napisao potpisujem. Najgore je sto je ratni profiter i svercer sa cigaretama Ronhill Milence in Laktasa – dosao na vlast na NATO tenku. Trubi vec godonama o odcepljenju, pravi cistu kozmetiku od politike, zna da je Bg carsiji ogavan, folira srpske patriote, truba trubi mi smo rodoljubi!
    Ali ako ima profita. A srpski narod – ako treba da gine, neka gine, Mile, njegov sincic i kcerka ce i dalje da trube – da se bogate i da ponovo zatrube. Ljudi imaju vrlo kratku pamen. Ali ne svi, ne oni koji su za RS ratovali i krvarili.
    Milence ce da se pravi Englez. A drugi neka ginu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here