EPA/Ronald Wittek

Evropska unija bi skupu električnu energiju i gas mogla da “plati” sa 335.000 umrlih – što premašuje broj poginulih u Ukrajini, piše nedeljnik “Ekonomist”.

Da bi pobedio u Ukrajini, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu potrebno je da Zapad prestane da podržava njegovog protivnika, a najbolju priliku da zabije klinove među zapadnjacima imaće ove zime, ocenjuje list.

U tekstu se podseća da je Rusija pre sukoba u Ukrajini obezbeđivala 40 do 50 odsto uvoza prirodnog gasa u EU, ali da su početkom ruskog napada cene plavog goriva naglo porasle vršeći pritisak na ekonomiju zapadnih saveznika Ukrajine.

Do sada se Evropa nosila sa tim šokom tako što je skladištila dovoljno gasa, ali su za potrošače u EU prosečni računi za gas i struju “porasli” za 144 odsto, odnosno 78 odsto – u poređenju sa onim što su plaćali 2000. i 2019. godine.

Britanski list navodi da u periodu od decembra do februara nedeljno umire 21 odsto više Evropljana nego od juna do avgusta i upozorava da bi oštra zima, zbog skupe struje i gasa, mogla da “košta” Evropu ukupno 335.000 dodatnih života.

Sa trenutnim cenama električne energije – u Uniji će umreti 147.000 ljudi više nego što bi umrlo da se cene vrate na nivo na kojem su bile u periodu 2015-2019.

U slučaju blage zime, ta cifra će pasti na 79.000, a u slučaju samo hladne – može “porasti” do 185.000, procenjuje list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here