M. Karović
Kosovo i Metohija

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić predviđa da će u avgustu biti postignut ekonomski sporazum Beograda i Prištine, što bi, kaže, trebalo da se poklopi sa završetkom angažmana specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Ričarda Grenela.

– Očekujem da će se napraviti dobar sporazum koji je spreman pa otkazan – naveo je Janjić i dodao da je u pitanju ekonomski sporazum.

Trebalo bi, kaže, da budu naznačene i realne inicijative i fondovi, da dođu kompanije koje su dragocene za ovaj region.

– Ne vidim šta bi bilo loše da dođe Tesla kompanija i radi na unapređenju i korišćenju solarne energije – rekao je Janjić.

Upitan za eventualna protivljenja tome na Kosovu, on smatra da niko nema luksuz da kaže da mu ne treba strana direktna investicija. Kako je ocenio, Grenel je odličan taktičar, potpuno svestan da neće ući u politička pitanja i pitanja statusa koja ostavlja Evropskoj uniji.

– Maestralno je birao teme. I uspeo da stvori “vin-vin” varijantu. Koliko znam, nikad nije bila ideja da SAD “preuzmu” pregovore” – ocenjuje Janjić.

On smatra da će Grenel svoje angažovanje završiti do avgusta, ali ističe da Amerika ostaje i u tom političkom delu pregovora preko specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Metjua Palmera.

– Kad dođu statusni pregovori izaslanik za zapadni Balkan prisustvuje sastancima preko “kvinte – naveo je Janjić.

On napominje da dve najjače zemlje EU, Francuska i Nemačka sada imaju usaglašen stav kao i pristup problemu Kosova.

– One su zajedno. Neke nedoumice i liberalni pristup Makrona oko promena granica, što je nerviralo Berlin, sklonjene su. Nema pominjanja “promene granica – objašnjava Janjić.

1 COMMENT

  1. – \”One su zajedno. Neke nedoumice i liberalni pristup Makrona oko promena granica, što je nerviralo Berlin, sklonjene su. Nema pominjanja promene granica\” – Bravo za Nemačku što je na strani Srbije jer na osnovu
    Rezolucije 1244 i svih drugih Međunarodnih pravnih normi KOSOVO I METOHIJA JE DEO SRBIJE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here