Lična arhiva
Pomagali bolnicama i ranije: Porodica Obradović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak uveče je u obraćanju naciji između ostalog rekao da je bračni par iz Švajcarske Srbiji donirao tri respiratora. “Vesti” su isto veče uspele da saznaju da je reč o našim zemljacima Ivani i Zoranu Obradoviću,  koji žive u Friku, malom mestu kraj Bazela. Ivana je rodom Prijepolja, a Zoran iz Kragujevca, a ovo nije prvi put da pomažu bolnicama u otadžbini.

– Suprug i ja već nekih 10 godina sporadično pomažemo bolnicama u Srbiji. Ovo nije prvi put ali s obzirom na to da je trenutna situacija zbog širenja virusa u svetu veoma specifična, verovatno je zato i naš doprinos došao do izražaja – kaže Ivana za “Vesti”.

Ona dodaje da je jedne večeri slušala vesti i u njima čula apel predsednika Vučića da Srbiji treba pomoć i da su respiratori vrlo neophodni. “To je bio glavni razlog mog obraćanja Ambasadi Srbije u Bernu uz informaciju da mi imamo 3 respiratora na raspolaganju i da ćemo ih vrlo rado pokloniti”.

Ivana ističe da je vrlo brzo stigao odgovor iz ambasade kao i iz Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

– U odgovoru su nam vrlo jasno rekli da žele respiratore i to što pre. Gospodin Goran Bradić, ambasador Srbije, me je pozvao i rekao da će ambasada organizovati papirologiju i transport aparata za Srbiju. Kao što znate, iz Švajcarske ne idu ni avioni niti autobusi za Srbiju. Zaista su uloženi veliki napori da se respiratori dopreme u Beograd. Suprug i ja smo upakovali respiratore i u sredu,1. aprila odvezli ih u ambasadu, predali ih i u četvrtak su respiratori već bili u Srbiji. Mogu, zaista, samo da pohvalim efikasnost ambasade Srbije kao i njihovu spremnost da se ova akcija sprovede u delo.

Respiratori koje u Obradovići poklonili

Naša sagovornica objašnjava i kako su respiratori nabavljeni.

– Suprug radi u bolnici i povremeno za jednu firmu koja sa bavi anestezijom. Ta firma je nedavno kupila nove respiratore a ove koje je koristila dala mom suprugu da pokloni nekoj bolnici u Srbiji. Mi smo iste ove respiratore ranije nudili u dve bolnice u Srbiji, niko nije pokazao interesovanje da ih preuzme i tako su ta tri respiratora stajala kod nas u kući.

Ivana ističe da je ljudski pomoći ako se to može.

– Mi smo ovo uradili sa zadovoljstvom To je naša ljudska dužnost, pre svega, Ovim putem želim da pozovem i druge ljude da se uključe i daju skroman doprinos našim ljudima i našoj zemlji koja se bori da posledice virusa budu što manje. Nečije malo nekom je mnogo – ističe ona.

Na naše pitanje da li su im se u ovoj akciji priključili neki prijatelji i poznanici, ili su sve sami uradili, Ivana navodi da su ona i suprug članovi organizacije Baslerfördeverein.

– Sa njima smo do sada imali zaista mnogo ovakvih poduhvata. Ovog puta, sem Aline Predesku i njene firme koja je poklonila aparate i Ambasade Srbije nismo imali ničiju pomoć.

Sve završeno za 24 časa: Respiratori kraj aviona pred utovar

 

Često u Srbiji

Ivana je nastavnik engleskog jezika, predaje u osnovnoj školi, u Švajcarsku je došla 2005. godine na poziv opštine Köniz. Zoran je medicinski tehničar na odeljenju intenzivne nege u Hirslanden klinici i  u Švajcarskoj je od 1991. Njih dvoje imaju tri kćerke Katarinu, Nataliju i Mariju.

– U Bazelu nažalost nema dopunske škole na srpskom, ali sam ja decu naučila da na srpskom čitaju na latinici. Moja sestra je direktor jedne osnovne škole u Srbiji tako da imamo sve udžbenike i ja radim sa njima. Sad nam je cilj da ih naučim da čitaju i pišu ćirilicu. Inače, svi vrlo rado i često dolazimo u Srbiju.

Knjiga i šetnje

Ove dane u vreme pandemije Ivana uglavnom provodi u kući.

– Čitam knjige, malo ponekad prošetam sa decom, učimo i radimo zadatke za školu… dok muž, naravno, mora da radi.

S obzirom na to da ima toje dece, kaže da nema vremena za druge aktivnosti i hobije.

– Volim da čitam i često putujemo – kaže ona.

Imate li u vezi sa ovim nešto što želite sami da dodate?

– Nemam nista da dodam ali bi zaista želela da se još ljudi uključi ili pak samostalno sprovede slične akcije.

Hitan transport

Kako “Vesti” saznaju, Ambasada Srbije u Bernu dobila je upit od Ivane Obradović, koji je prosleđen Ministarstvu spoljnih poslova sa molbom da nadležne institucije vide da li donacija može da se realizuje. Na to je RFZO upitao ambasadu da li može da organizuje transport, rekavši da je dobrodošla donacija. Ambasada u Bernu je, potom, preuzela i organizovala transport aparata za Beograd u najkraćem mogućem roku.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here