EPA/Oskar Hoeher
Ustaški skup u Blajburgu (Foto: Arhiva)

Ekspertska komisija pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije smatra da treba zabraniti ustašku komemoraciju u Blajburgu.

Komisija je došla do zaključka da okupljanje desničara nema nikakve veze sa komemoracijom i da je treba trajno zabraniti.

Ukazali su da organizatori proteklih godina nisu preduzimali potrebne mere za uklanjanje ustaških simbola među učesnicima. Čak su podsticali isticanje ustaških simbola, navodi se u izveštaju ekspertske grupe.

Veličanje fašizma, na osnovu Državnog sporazuma Austrije, treba zabraniti, dodali su eksperti u komisiji. Poslednja komemoracija u Blajburgu održana je pre dve godine i ona bi mogla biti i poslednja.

Inače, okupljanje u Blajburgu organizovao je Počasni blajburški vod pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.

Bečki dnevnik “Prese” ukazuje da su u izrazi preporuke, koja jasno kaže da okupljanje u Blajburgu treba trajno zabraniti, učestvovali eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova, istoričari, pravnici i predstavnici rimokatoličke crkve.

Austrijska vlada komisiju eksperata uspostavila je 2019. godine, nakon višegodišnjih ustaških ekscesa u Blajburgu. Prošle godine su Narodna partija Austrije (OVP), Socijaldemokratska partija (SPO), Zeleni i Neos u parlamentu donele odluku da se uradi ekspertska procena skupa u Blajburgu.

Završeni izveštaj naći će se na stolu vlade sa jasnom preporukom da okupljanje u Blajburgu treba trajno zabraniti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here