pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dva supermarketa u Holandiji koja pripadaju poljskom lancu teško su oštećena u eksplozijama koje su se dogodile rano jutros, saopštila je policija.

Na sreću u eksplozijama koje su se dogodile u gradovima Alsmer i Hesvijk Dinter niko nije povređen, a stanari stambenog kompleksa iznad prodavnice evakuisani su i privremeno smešteni u sklonište, prenosi holandska televizija NOS.

Za sada policija ne može da kaže da li su eksplozije u ova dva supermarketa povezane.

U Alsmeru se eksplozija dogodila oko tri sata ujutru, nakon čega je izbio požar u kome je cela prodavnica izgorela, kao i stan iznad nje, a zapaljen je i automobil koji se nalazio ispred.

Nekoliko sati kasnije došlo je i do eksplozije u Hesvijk Dinteru prilikom koje je fasada prodavnice, kao i okolnih prodavnica oštećena, a stanari stambenog kompleksa iznad prodavnice, njih 20, evakuisani su.

Za sada nije poznato šta je izazvalo detonacije, a služba za odlaganje eksplozivnih sredstava nalazi se na terenu.

Vlasnik prodavnice u Hesvijk Dinteru Švana Rabati rekao je da je u potpunom šoku i da će se naći oni koji su postavili eksploziv, kao i da ni sa kim nije imao problem.

Vlasnik radnje u Alsmeru Muhamed Mahmud, koji prodavnicu drži zajedno sa bratom, takođe kaže da je u šoku.

U Poljskoj lanac supermarketa “Biedronka” ima oko 3.000 prodavnica i ima 65.000 zaposlenih.

Prodavnica u Hesvijk Dinteru radi odvojeno od tog lanca prodavnica i ima samo isto ime, a njen vlasnik zajedno sa članovima porodice i prijatelja, uglavnom kurdskog porekla, drži u Holandiji nekoliko takvih prodavnica.

“Ovo je vrsta terorističkog dela”

Gradonačelnik holandskog grada Alsmera, u kome je rano jutros došlo do eksplozije u jednom od supermarketa “Biedronka”, Gido Aude Kote, ocenio je da je to bila vrsta “terorističkog dela”.

– Ovo se ne dešava kod nas. Čudo je kako niko nije povređen – rekao je Kore, prenosi NOS televizija.

On je dodao da bi trebalo sačekati rezultate istrage, ali da ne bi bio iznenađen da je slučaj povezan sa eksplozijom u drugom gradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here