Ekstremisti hakovali Tviter i Jutjub vojne komande SAD

0

Reuters

Američka vojska je potvrdila da joj je napadnut Tviter nalog i ubrzo ga zatim zatvorila.

Sajtovi su preplavljeni pretnjama kao što je "američki vojnici dolazimo, pazite leđa" a takođe su, kako izleda, objavljeni telefoni vojnog osoblja, slajdovi i mape.

Hakeri su naslovili Tviter stranicu "sajberkalifat" s dodatkom u kome se kaže "Volim te ISIS" što je skraćenica koju Amerikanci koriste za Islamsku državu.

– Islamska država je već tu, mi smo u vašim računarima, u svakoj američkoj vojnoj bazi, napisali su hakeri na Tviter nalogu američke Centralne komande.

Neki video snimci Islamske države okačeni su na sajt Jutjub američke vojske navodeći da pokazuju vojne operacije i eksplozije.

Jedan visoki vojni zvaničnik potvrdio je da su dva sajta hakovana i rekao da američka Centrlana komanda preduzima odgovarajuće mere da reši to pitanje.

U Pentagonu su američki zvaničnici rekli da izgleda da hakeri nisu objavili nikakav poverljiv dokument i da još ne mogu da procene da li oni predstavljaju pravu pretnju za unutrašnju mrežu Pentagona.

SAD i druge koalicione zemlje bore se protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Sajtovi vojske SAD su napadnuti dok američki presednik Barak Obama sprema veliki govor o sajber bezbednosti. Obamin portparol rekao je da Bela kuća razmatra razmere ovog incidenta i da postoji velika razlika između velikog upada u bazu podataka i hakovanja Tviter naloga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here