EPA/Christian Bruna
Karl Nehamer

Ekstremno desničarska grupacija Indentitaristi očigledno prave bazu u mestu Štajreg, upozorava pokrajinska direkcija policije u Gornjoj Austriji.

Policija je saopštila da su Identitaristi, za koje navode da se radi o grupi koja ugrožava ustavna prava i koja je organizacija rasista i ksenofoba, kupili kuću u Štajregu.

Trenutno preuređuju kupljeno zdanje, i očigledno je pretvaraju u svoju bazu u Gornjoj Austriji, na šta ukazuje i gradonačelnik Johan Vircburger. Leta 2019. su Identitaristi iz Nemačke pojačali svoju aktivnost u austrijskom gradu Lincu, gde su planirali podizanje “konzervativnog centra” sa ciljem da se ujedine i prošire postojeće “patriotske strukture” u Gornjoj Austriji.

Prethodno su bili prinuđeno da zatvore svoj “centar za obuku” u vili Hagen u Urfaru u Lincu, pošto im je vlasnik otkazao ugovor o unajmljivanju nekretnine. Tada su najviši politički predstavnici Gornje Austrije reagovali sa zabrinutošću i poručili Identitaristima da nisu dobrodošli u ovoj pokrajini.

Na to su Identitaristi pokušali izvan Linca da nađu nekretninu u kojoj bi izgradili svoje sedište, te su na proleće prošle godine, preko posrednika, kupilim staru kuću sa kafanom u Štajregu, koju trenutno renoviraju.

Od skoro je jedna strana nekretnine potpuno pod ogradom, a tek se tada saznalo ko se naseljava u kuću, rekao je gradonačelnik Vircburger.

On je kazao da ne postoje zakonske mogućnosti da se spreči njihovo “naseljavanje” u ovo mesto.

Oštar protest usledio je od poslanice Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Zabine Šac koja je rekla da Gornja Austrija ne sme biti mesto susreta desničarskih ekstremista i kazala da očekuje jasno delovanje protiv tog ekstremno-desničarskog projekta.

S tim u vezi najavila je obraćanje ministru unutrašnjih poslova Austrije Karlu Nehameru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here