El Komandante je besmrtan

0

Svetlana Matić i Dragoslava Koprivica

U prepunom kafeu Tuti-Fruti književni i stvaralački opus Koprivice prisutnima je predstavila prof. Svetlana Matić, ističući da autorka ima više od trideset godina radnog iskustva na poslovima medija i komunikacija, kulture i međunarodne saradnje.

– Na poziv kubanskog Instituta za međunarodnu saradnju i prijateljstvo u leto 2013. godine u Havani, u okviru obeležavanja rođendanskih svečanosti Fidela Kastra, Koprivica je predstavila knjigu "Besmrtni Kastro i srbski rod" na španskom jeziku, a ovo je prvo predstavljanje knjige na srpskom jeziku u Beču, koja je doživela svoje treće izdanje – rekla je Matićeva.

Ona je citirala izvod iz recenzije akademika dr Jovana Deretića koji je, između ostalog, o ovom književnom ostvarenju, naglasio: "Posvetiti knjigu El Komandanteu je smeo poduhvat, a još smelije je navesti njegovo srbsko poreklo. Predsednik Kastro je izjavio da je poreklom Kelt iz Galicije u Španiji. Time je za nas istoričare koji znamo ko su bili Kelti, Kastro rekao da je poreklom Srbin."

 

Govoreći o rađanju i nastanku ove knjige Koprivica je rekla: "Kad kažem besmrtni Kastro, ne mislim na 638 neuspelih atentata na kubanskog vođu, niti na razne ratove, političke, hemijske, bakteriološke vođene protiv njega i njegove zemlje. Mislim na Fidela Kastra istorijsku gromadu, giganta akumuliranog iskustva, mudrosti, refleksija, meditacija, poimanja života i razumevanja sveta u kome živimo. Ličnost koja je još za života doživela slavu da na velika vrata uđe u istoriju. Osećam veliku nepravdu što mlade generacije pogubljene u haosu posrnulog življenja, malo i površno znaju o tom profesoru života, tako inspirativnom za učenje o bitisanju čoveka i naroda i let slobodarskog duha. Ako ih ovo štivo podstakne na tu stazu, nešto sam učinila."

 

Druženje sa publikom: Autorka je potpisivala knjige
 

Na kraju inspirativnog predstavljanja knjige, posle čega je usledilo potpisivanje knjiga i druženje sa bečkim poštovaocima pisane reči, autorka je podvukla:

– Ovaj Don Kihot 20. i 21. veka svim svojim neprijateljima može samo ironično da se podsmehne. Istorija mu je dala za pravo, potvrdila njegov životni kredo. Za sve one širom planete koji se bore za bolji život, njegov život je zavet i zadatak. El Komandante je besmrtan.
 

Rođendanska torta

Na pitanje šta joj je bila inspiracija da napiše knjigu ovakvog sadržaja, Koprivica odgovara:
– Inspiracija mi je bila Kuba, čudesna zemlja našeg globusa, kubanski narod, još čudesniji. Poluvekovnim sankcijama doveden do tragičnog materijalnog stanja, a tako pun radosnog življenja, znanja i solidarnosti.
Koprivica je istakla da Kastra nikada lično nije srela, ali da je imala tu čast da je, predstavljajući svoju knjigu na španskom jeziku u Havani, a povodom njegovog rođendana, pojela parče njegove rođendanske torte. Tom rođendanu je prisustvovao i njegov sin.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here