Elvis Prisli “napunio” osamdeset godina

0

Reuters
Kralj roka bi danas napunio 80
 

Kompanija Legasi rekords (Legacy Records) će izdavanjem ovog kompleta, s remasterizovanim zvukom za digitalni medij, započeti jednogodišnje obeležavanje Elvisovog jubileja.

U kompletu, koji se može nabaviti preko servisa ajtjuns (iTunes), nalaze se albumi: "Elvis Is Back", "G.I. Blues", "His Hand In Mine", "Something For Everybody", "Blue Hawaii", "Pot Luck", "Girls! Girls! Girls!", "It Happened at the World's Fair", "Elvis's Golden Records Vol.3", "Fun In Acapulco", "Kišin' Cousins", "Rustabout", "Girl Happy", "Elvis for Everyone" i "Harum Scarum".

Na Elvisov rođendan pokrenut je novi sajt posvećen njemu – www.elvisthemusic.com. Na njemu se nalazi sveobuhvatna baza podataka u vezi sa svime što se tiče Elvisa, navodi Roling Stoun.

Najavljen je i prenos uživo iz Grejslenda, gde je Elvis sahranjen, a na ovom skupu povodom rođendana kralja rokenrola pojaviće se njegova kćer Prisila Prisli (Priscilla).

Elvis je rođen 8. januara 1935. godine u mestu Tupelo u Misisipiju. Preminuo je 16. avgusta 1977. godine u Memfisu u Tenesiju. Ogroman broj njegovih obožavatelja, koji se nije pomirio s njegovom smrću, svake godine odlazi u avgustu na hodočašće u Grejslend.

Iako je umro pre 38 godina, Elvis je i dan danas najkomercijalniji solo izvođač otkako se muzika snima, pošto je širom sveta prodao oko 600 miliona primeraka svojih albuma, više nego Bitlsi i Roling stounsi zajedno.

Elvis drži svetske rekorde u broju singlova na Bilbordovim listama -40 i 100 najprodavanijih singlova u SAD, a istoričari i statističari se tu jedino spore oko tačnih cifara.

Elvis kao preminula zvezda vodi trku sa Madonom s najvećim brojem pesama među prvih 10. Prema jednoj proceni oni su izjednačeni, a po drugoj je Madona u neznatnom vođstvu nad Elvisom.

U broju hitova na prvom mestu Bilbordove liste, Elvis je na trećem mestu, dok su na prvom mestu Bitlsi (The Beatles), a na drugom – Maraja Keri (Mariah Carey). Međutim, u Elvis je rekorder u Velikoj Britaniji i po broju hitova "broj jedan" i po broju onih među prvih deset.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here