EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Državna energo-firma “Masdar” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je potpisala Memorandum o razumevanju sa četiri holandske kompanije za istraživanje razvoja lanca snabdevanja zelenog vodonika između Abu Dabija i Holandije, javili su mediji iz Zaliva. Ugovorom, koji je potpisan sa lukom Amsterdam, “SkiNRG”, “Evos Amsterdam” i “Zenit Enerdži terminals”, zeleni vodonik proizvodiće se u Abu Dabiju, a zatim izvoziti u Holandiju preko luke Amsterdam.

– Kompanija “Masdar” veruje da je zeleni vodonik obećavajući izvor energije za sektore koje je teško umanjiti kao podršku globalnoj dekarbonizaciji, zbog čega smo pokrenuli naš namenski biznis sa zelenim vodonikom – rekao je izvršni direktor “Masdara” sultan Mohamed Džamel Al Ramahi.

Luka Amsterdam je ključni saveznik u Masdarovim planovima za proširenje obnovljive energije, procenjuju berzanski posmatrači.

UAE imaju za cilj da igraju centralnu ulogu u ekonomiji zelenog vodonika u nastajanju i ovo partnerstvo sa lukom Amsterdam i povezanim akterima u zelenom vodoničnom prostoru bi pomoglo da se Abu Dabi pozicionira kao ključno središte za razvoj zelenog vodonika.

Zvaničnici luke u Amsterdamu istakli su da dogovor sa Masdarom obuhvata istraživanje nekoliko metoda transporta vodonika, sa fokusom na tečni organski nosač vodonika i tečni vodonik, od suštinskog značaja za cilj uvoza najmanje milion tona godišnje zelenog vodonika.

U međuvremenu, ADNOC, jedan od “Masdarovih” akcionara, objavio je da je potpisao Memorandum o razumevanju sa stručnjacima za hemijsko inženjerstvo nemačke “Tisengrupe” za istraživanje dugoročnog partnerstva za stvaranje novih tržišta za vodonik i promovisanje globalnih lanaca čiste energije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here