RTS
Nacionalna biblioteka Rusije Jekaterina Kruseljnickaja

Redakcija za dijasporu pripremila je mini-serijal o srpsko-peterburškim temama. Posebnu pažnju privlači emisija: Srbi i Sankt Peterburg.

U ovoj emisiji predstavljamo dva priloga iz Sankt Peterburga, grada koji je više od dvesta godina bio prestonica carske Rusije. U prvom – reč je o srpskim jevanđeljima. Kamera RTS-a je ušla i u Nacionalnu biblioteku Rusije. Tamo gde se nalazi originalni 166. list Miroslavljevog jevanđelja, koji se veoma retko viđa “uživo”. Uz to, zabeleženo je i Vukanovo jevanđelje koje je pisano na samom početku 13. veka u pećinama iznad Starog Rasa, u blizini današnjeg Novog Pazara. Približićemo vam i 12 stranica nepotpunog Radoslavljevog četvorojevanđelja, sa minijaturama vrlo raritetnim u ikonografijama srednjovekovnih iluminacija.

U ovoj emisiji takođe ćete dobiti odgovor na pitanje: na koji način su vredni srpski rukopisi dospeli do Rusije?

Drugi prilog je u vezi sa ruskim generalom i grofom srpskog porekla, Mihailom Miloradovićem (1771-1825). Saznaćete kako je ovaj Hercegovac, iz okoline Mostara, dospeo u Ermitaž i zauzeo počasno mesto u Vojnoj galeriji 1812.

Kroz priču o generalu Miloradoviću i dve najvažnije sale u Ermitažu, vodi nas dr Ivan Prijma, univerzitetski profesor srpskog jezika i književnosti i predsednik Društva rusko-srpskog prijateljstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here