Vesti
Dragan Gavrilović u studiju srpske redakcije

Srpska zajednica u Melburnu i Džilongu, posle skoro sedam godina, ponovo je dobila polusatni program jednom nedeljno na televizijskom Kanalu 31.

Naime, državni Kanal 44 iz Adelajda i Kanal 31 iz Melburna trebalo je da prestanu sa emitovanjem programa nakon 30. juna ove godine i da pređu isključivo na onlajn model emitovanja. Međutim, savezna vlada je ovim kanalima produžila licencu na još tri godine, do 2024.

Prva pilot emisija srpske redakcije išla je u ponedeljak, 20. septembra. Nakon zelenog svetla Kanala 31, program se nastavlja svakog ponedeljka od 14 do 14.30 sati.

– Očekujemo da će se vrlo uskoro emitovanje programa prebaciti na nedelju, ali za sada, dok je korona i dok se ne ukaže prvi slobodan termin, ostajemo svakog ponedeljka – priča za “Vesti” Dragan Gavrilović, urednik srpske redakcije.

Inače, da nije bilo akcije zajednice, Kanal 31 bi verovatno izgubio frekvenciju koja je trebalo zajedno sa frekvencijom Kanala 44 da se oslobodi za testiranje nove tehnologije.

Za srpski program Kanala 31: Kadrovi iz Japana

Produženje licence je obradovalo pripadnike mnogih zajednica. Konkretno, Kanal 31 je neprofitni televizijski servis koji pruža mogućnost plasiranja informacija iz svih oblasti društvenog života, a gledaoci mogu da pronađu različite sadržaje koji nisu zastupljeni na takozvanim “velikim televizijama”.

Svake sedmice Kanal 31 emituje preko 90 novih priloga domaće proizvodnje, uključujući vesti, sport, sadržaje za mlade, priloge iz umetnosti i zabavne programe. Ove programe proizvode volonteri lokalnih zajednica i nezavisne televizijske produkcije, a u arhivima ovog emitera nalazi se i značajna količina lokalnog multikulturalnog programa koji slavi etničku raznolikost u Melburnu.

Naziv televizije je izveden iz UHF 31 frekvencije i broja kanala rezervisanog za analogno emitovanje, a vidljivost je na teritoriji Melburna i Džilonga.

Srpsko stanovništvo će, nakon višegodišnje pauze, dobiti priliku da u Melburnu, jednom sedmično, na Kanalu 31 prati zanimljiva dešavanja i informacije iz zajednice. Zbog pandemije virusa korona i strogih ograničenja okupljanja i javnih događaja, izbor tema je za sada izuzetno sužen, ali i pored toga, urednik Gavrilović i redakcija u sastavu: Daliborka Krstić, Svetlana Kovačević, Tatjana Ostojić i Mladen Krstić sa entuzijazmom gledaju naš budući period.

– Sa dolaskom novih ljudi pružila se mogućnost da nastavimo sa srpskim programom. Ideja je da informišemo našu zajednicu, tako da će se program sastojati od priloga iz zajednice, iz pravoslavne crkve, kao i kulturne i sportske informacije iz srpske zajednice. Želja nam je da promovišemo interesantne i uspešne ljude iz naše zajednice – naglašava Gavrilović.

Koncepcija samog Kanala 31 je izuzetno zanimljiva, jer omogućava besplatno emitovanje programa bilo zajednice ili pojedinca, koji takođe, mogu da pokrenu svoj program. Bitno je da je sadržaj i tehnički kvalitet takav da zadovoljava standarde ovog televizijskog kanala.

Daliborka Krstić i snimatelj Saša Gavrilović

Saradnja sa Televizijom srpske dijaspore

Srpska redakcija iz Melburna, koja će pripremati i emitovati program, već je uspostavila odličnu saradnju sa Televizijom srpske dijaspore (TSD) iz Minhena. Upravo ova saradnja će doprineti još boljem srpskom programu na Kanalu 31.

Naime, srpska zajednica u Melburnu i Džilongu imaće priliku da iz prve ruke sazna o najnovijim dešavanjima u okviru srpske dijaspore u Americi i Evropi, jer će redakcije u narednom periodu razmenjivati materijal. Ovo će doprineti boljem povezivanju srpske dijaspore na tri kontinenta, u Evropi, Severnoj Americi i Australiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here