Tanjug/AP

Kapetan aviona iz Bangladeša imao je “emotivni slom” pre smrtonosnog pada letelice u martu prošle godine, saopštili su danas istražioci u Nepalu u završnom izveštaju o najvećoj avionskoj nesreći u ovoj zemlji u poslednjih 26. godina.

Oni su saopštili da je posada izgubila orijentaciju uoči pada aviona kompanije “Bangla erlajns” na letu iz Dake. Letelica se srušila prilikom sletanja u Katmanduu, a poginula je 51 od 71 osobe u avionu.

– Pilot je mislio da može da izvede manevar i sleti. Ali nije mogao – rekao je zvaničik istražne komisije Budisagar Lamičane.

Kapetan je bio pod stresom i “emotivno uznemiren” jer je jedna koleginica, koja nije bila u avionu, prethodno dovela u pitanje njegov ugled dobrog instruktora.

– Ovo je, u kombinaciji sa neuspehom posade da prati standardne operativne procedure u kritičnoj fazi leta, doprinelo gubitku “svesti o situaciji” – piše u izveštaju.

To znači da posada nije shvatila da je avion skrenuo sa pravilnog kursa i da zato nisu mogli da vide pistu.

Pošto je promašio pistu, avion je leteo veoma nisko severno od aerodroma u nepravilnoj poziciji nedaleko od planinskog terena.

Kada je posada uočila pistu, avion nije bio u pravilnom položaju, dodali su istražitelji i napomenuli da je kapetan trebalo da odustane od sletanja i napravi zaokret.

Avion je skliznuo sa piste na travu i zapalio se. Među poginulima su i oba pilota.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here