Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Arheolozi su pronašli misterioznu drvenu ruku staru 2.000 godina na dnu drevnog rimskog bunara u Engleskoj, koja je možda bila postavljena tu kao ponuda bogovima.

Ruka je otkrivena u parku Vart, u Raundsu, Northemptonširu. Arheolozi su bili iznenađeni koliko je ruka dobro očuvana, što ukazuje na to da je možda bila od većeg značaja, piše Fox News.

Arheološki stručnjak za drvo Majkl Bamfort je u svom izveštaju napisao da je ruka „fino izrezbarena od jedne grane, koja koristi prirodno zakrivljenje kako bi formirala lakat, i vrlo je dobro napravljena, jer na njegovoj površini nisu vidljivi tragovi alata“.

Bamfort je takođe primetio da je ruka „relativno vitka i graciozna“ i možda je predstavljala ruku sitne odrasle osobe ili adolescenta.

– Zanimljivo je da gornji kraj objekta nema nikakvih tragova povezivanja, ili drugih metoda koje bi se mogle koristiti za pričvršćivanje ruke na veću skulpturu – dodaje se u izjavi.

– Stoga, čini se verovatnim da je to bio samo taj specifičan deo tela, koji je predstavljen i izdvojen kao neka vrsta votivnog dara – kaže Bamfort.

On i njegov tim bili su iznenađeni što je ruka bila u takvom dobrom stanju, ne samo zato što je radioaktivni ugljenik pokazao da potiče iz perioda od 86. do 240. godine naše ere, već i zato što je bunar bio pun vode.

Međutim, unutra je nedostajalo kiseonika, što je možda doprinelo tome da se ruka očuva, izveštava „San“.

https://twitter.com/theancientgeeko/status/1142857356012740609

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime