Englezi brane Austrougarsku

Dokazi o savezniku: Katalog muzeja u Londonu
 

U muzejskom katalogu na pitanje "zašto rat?", sledi odgovor:"28. juna 1914. nadvojvodu Franca Ferdinanda, naslednika Austrougarskog prestola, ubio je terorista koga je podržavala Srbija. Austrougarska je želela da kazni nevaljalog komšiju Srbiju i time uzburkala stare tenzije i uvukla vojne saveze sa obe strane."

 

Beograd da traži izvinjenje

– Naša država bi morala pod hitno da zahteva povlačenje kataloga i izvinjenje od Velike Britanije, jer reč je o državnom muzeju. Nije dovoljno da se pokrene samo peticija i da građani to zahtevaju, nego u to mora da se uključi i srpska država – uverena je Ana.

U ovaj površan i skandalozan pristup istorijskim činjenicama, ali ne više samo od pojedinih anglosaksonskih i nemačkih istoričara, već od značajne institucije države saveznice u Velikom ratu, uverila se Beograđanka Ana Milovanović. Ona je početkom jula iskoristila priliku da poseti slavni muzej u Londonu nakon što je posle restauracije otvoren za posetioce.

 

– Ranije sam se smejala na izraz "duševni bol". Ali verujte mi, kada sam pročitala katalog i taj prvi pasus u kom se govori da je rat izbio zbog teroriste kojeg je Srbija podržavala, pa je Austrougarska morala da kazni nevaljalog komšiju, zaista sam osetila duševni bol – priča za "Vesti" doktor dramskih nauka Ana Milovanović.

Naša sagovornica navodi da su svaki dan pred muzejom ogromni redovi ljudi iz celog sveta koji se ne samo o izložbi, već i o Velikom ratu, informišu upravo iz muzejskog kataloga. Zato je čvrsto rešila da o tome upozna srpsku javnost i obavio građanski pritisak na nadležne srpske institucije da reaguju. Već duže vreme se bavi političkim performansom, pa se nada da će u tome i uspeti.

 

Uvreda: Ana Milovanović

Nameru da razmrda srpsku javnost i još više uspavane državne institucije, kako bi sprečili širenje laži o srpskoj istoriji, Ana je započela na rusko-srpskom naučnom okruglom stolu pod nazivom "Veliki rat i početak novog sveta: Aktuelne pouke za čovečanstvo".

Skup je održan pre u Ruskom domu u Beogradu i na Anino iznenađenje ni ugledni istoričari nisu znali za falsifikat Imperijalnog vojnog muzeja.

Učesnici skupa bili su saglasni da ako se prihvati revizija uzroka i povoda Prvog svetskog rata, onda se prihvata i revizija uzroka potonjeg velikog krvoprolića – Drugog svetskog rata. Takav nenaučni pristup dovodi do klasične zamene žrtve i agresora, pa su Srbija i Rusija uzrok Velikom ratu, a ne Austrougarska i Nemačka.

 

Istoričar Mile Bjelajac: Beč je želeo rat

Mile Bjelajac

Medijator okruglog stola, istoričar Mile Bjelajac, podsetio je na istorijski dokument koji nedvosmisleno ukazuju na to da bi do rata došlo i da je Srbija prihvatila sve stavke austrougarskog ultimatuma.
– Istoričar Maks Hejstings, pisac knige "Katastrofa 1914", objavio je dokument u kojem se vidi da je austrougarski poslanik u Srbiji baron Gizl dobio direktivu od Beča bilo kakav odgovor srpske Vlade proglasi nezadovoljavajućim i prekine diplomatske odnose – navodi Bjelac samo jedan od istorijskih fakata koji potvrđuju da je Beč želeo rat i okupaciju Srbije.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime