EPA/Omer Messinger
Evropski parlament

Poslanici Evropskog parlamenta oštro su danas osudili unilateralnu tursku vojnu intervenciju na severoistoku Sirije i pozvali Tursku da povuče sve svoje snage sa sirijske teritorije.

U rezoluciji koja je danas usvojena u EP, poslanici upozoravaju da je intervencija Turske na severoistoku Sirije ozbiljno kršenje međunarodnog prava i da narušava stabilnost i bezbednost regiona u celini.

Otkad je Turska pokrenula svoju vojnu invaziju, pored velikog broja civilnih i vojnih žrtava, najmanje 300.000 ljudi je raseljeno, navode se u rezoluciji podaci UN.

Kako je saopšteno iz EP, poslanici se zalažu da na severu Sirije bude uspostavljena bezbednosna zona pod pokroviteljstvom UN.

Oni odlučno odbacuju turske planove za uspostavljanje “takozvane zone bezbednosti” duž granice na severoistoku Sirije i izražavaju zabrinutost da bi američko-turski sporazum o privremenom prekidu vatre mogao da legitimiše tursku okupaciju tog područja.

Parlament je izrazio solidarnost s kurdskim narodom, ističući važan doprinos kurdskih snaga, posebno žena, u borbi protiv pripadnika Islamske države (ID).

Poslanici su izuzetno zabrinuti zbog izveštaja da stotine zatvorenika ID beže iz kampova na severu Sirije usred turske ofanzive, što povećava rizik od ponovnog oživljavanja te teroristicke grupe.

Evropski poslanici smatraju da je neprihvatljivo da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan navodno naoružava izbeglice i “koristi ih da bi ucenio EU”.

Oni pozivaju Evropski savet da uvede niz ciljanih sankcija i zabranu izdavanja viza turskim zvaničnicima odgovornim za kršenje ljudskih prava, kao i da razmotri usvajanje ciljanih ekonomskih mera protiv Turske.

Poslanici Evropskog parlamenta, takođe, predlažu da se suspenduju trgovinske preferencije u sporazumu o poljoprivrednim proizvodima i kao krajnje sredstvo suspenduje carinska unija EU-Turska.

1 COMMENT

  1. Pa pozovite Erdogana u Hag a i Putina nek leže u pritvoru dok čekaju suđenje. Pusti snovi evropske unije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here