Tanjug

Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, „frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji, otvorila prostor za bliže veze sa Rusijom i Kinom”, tako da se u sumnju dovodi i opšta „posvećenost Beograda evropskoj perspektivi“.

Centar ocenjuje da je uprkos određenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU.

Naglašava se da je Rusija tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, pri čemu je Moskva obezbeđivala „diplomatsku podršku, investicije ekonomsku i vojnu pomoć”, a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini.

Analiza namenjena za internu upotrebu i inormisanje evropskih parlamentaraca navodi da je „Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom”, uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljam mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU.

„Uz to, Srbija je i osnivač inicijative 16+1 između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja ključni transportni koridor i energetsko čvorište”, navodi se u analizi.

Kao „razlog za zabrinutost“, analitičari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova.

Ocenjuje se i da je „geopolitička orjentacija Srbije sve više nejasna”, uz navođenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i stonima kamera postavljenih u okviru projekta „Bezbedni grad“ koji se odvija u saradnji sa kompanijom Huavej.

„Nedostatak transprentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvećenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, državane pomoći i javnih nabavki”, zaključuje se u analizi.

Analitičari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na činjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

2 COMMENTS

  1. EU bi htela da ostanemo privrzeni pa makar i nikada primljeni u EU sto je verovatan scenario ali da sa Moskvom i Pekingom nemamo nikakve veze . Treba da radimo na sopstvenu veliku stetu za ljubav EU koja nas ne samo da ne voli vec nas u dobroj meri sputava i kaznjnjava za mnogo sto sta ,jednom reciju ponasa se krajnje neprijateljski prema nama i to samo oni blentavi ne vide. Dali treba jos verovati bilo sta EU parlamentarcima i liderima kada su dokazali na delu da u mnogo slucajeva otvoreno lazu i da ce vas ostaviti na cedilu.

    • Mene vise brine sto smo uveli uveli mnoge idiotske zakone iz EU koji nisu orimereni ni nasem sistemu ni mentalitetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here