youtube.com/Miloš Serbia

U internoj analizi Evropskog parlamenta se ocenjuje da je “put ka sveobuhvatnom sporazumu Beograd-Priština pun prepreka”, prenosi RSE.

Razlozi za to su su “od unutrašnjepolitičke situacije na obe strane, do dvosmislenih i nepodudarnih očekivanja od sporazuma o uređivanju odnosa”, piše u tekstu analitičkog tela EP. Navodi se i da je izostanak napretka tih pregovora posledica i “nedostatka usaglašenosti i komunikacije između SAD i Evropske unije”.

“Dok je za Kosovo konačan cilj jasan, a to je da Srbija prizna kosovsku državnost, Srbija normalizaciju odnosa tumači kao ‘ekonomsko uređivanje’ i otud je jako malo prostora da se ode dalje od toga”, navodi se u analizi EP.

Predočava se da je “za Srbiju priznavanje kosovske nezavisnosti ‘crvena linija’ preko koje bi teško mogla da pređe”.

“Srbija istovremeno naglašava da ceo proces mora ostati u sklopu definisanom srpskim ustavom, po kojem je Kosovo sastavni deo srpske teritorije, kao i u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN”, napisali su analitičari EP, uz opasku da bi za ustavne promene u vezi s tim bio nužan referendum.

“Kosovo nema glasove da postane član Ujedinjenih nacija”

Istovremeno se navodi mišljenje pravnih stručnjaka u Prištini da je formiranje ZSO međunarodna obaveza koju Kosovo mora da ispuni.

“Da bi Kosovo postalo član UN, potrebno je da Savet bezbednosti UN to izglasa i da dobije saglasnost dve trećine članova Generalne skupštine UN, što Kosovo dosad nema”, primećuje se u internom dopisu EP.

Navodi se da, “suočena sa zastojem u pregovorima s Beogradom, Priština takođe nastoji da uspostavi tesnije ekonomske i političke veze s Albanijom”.

Takođe se kaže da su “u Srbiji mučna sećanja i rane i dalje otvorene i neka istraživanja javnog mnenja pokazuju da je 81 odsto građana protiv priznavanja nezavisnosti Kosova, čak i ako bi to ubrzalo uključivanje Srbije u EU”.

3 COMMENTS

  1. Kada du ti agresori oteli KiM zasto traze da Srbija prizna nezavisnost? Samo budala meze da poslusa te agresore i uradi orotiv Ustava svoje zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here