EPA/Sascha Steinbach
Ilustracija

Povodom učestalih pitanja i nedoumica u vezi sa aktuelnim procesom vakcinacije i učešćem pravoslavnih vernika, Eparhijski savet Eparhije austrijsko-švajcarske pozvao je vernike da na taj proces gledaju isključivo kao na medicinsko, a ne versko pitanje i da, u tom smislu, slede uputstva zdravstvene struke i vlasti država u kojima žive.

U saopštenju Eparhije, nakon redovnog godišnjeg zasedanja, pod predsedavanjem episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, ističe se da je vakcinacija u istoriji medicine jedna od najefikasnijih intervencija javnog zdravlja, a značajan pad tereta zaraznih bolesti primećen tokom prošlog veka, velikim delom je upravo posledica vakcina.

“Eparhijski savet stoga apeluje na sve vernike da na proces vakcinacije gledaju isključivo kao na medicinsko pitanje, držeći pritom budno oko na sve relevantne novosti u vezi sa proizvodnjom vakcina i procesom vakcinacije”, stoji u saopštenju.

Na vernike se apeluje da po tom pitanju slede uputstva medicinske struke i građanskih vlasti država u kojima žive.

Proces vakcinacije ne može biti shvaćen kao versko pitanje, podvlači se u saopštenju.

Članovi Eparhijskog saveta, dodaje se, upućuju molitve za upokojenje duša preminulih žrtava pandemije virusa Covid-19, kao i za ozdravljenje obolelih.

Odaju i priznanje vernom narodu, što se u velikom broju odazvao apelu za strogo pridržavanje mera koje su propisale vlasti u Austriji i Švajcarskoj.

“Parohije SPC uglavnom su služile za primer u lokalnim zajednicama. Isto tako, sveštenstvu se izražava zahvalnost za uloženi napor da se misija crkve ojača u ova nestabilna vremena”, dodaje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here