EPA/Ronald Wittek

Epidemioloska situacija u Italiji, generalno, je sve bolja, ali zabrinjavaju dva žarista covida 19.

Jedno je na severu zemlje u blizini Biolonje i na jugu u provinciji Kampanja, u blizini grada Caserta.

Kako prenosi agencija Ansa, u magacinu expres poste, blizu Bolonje, zaraženo je 107 osoba, 80 zaposlenih i članovi njihovih porodica i prijatelja, a medju stranim radnicima koji rade na poljoprivrednium imanjima u Kampanji je 50 pozitivnih od 700 osoba koliko je testirano na covid 19.

– Teška situacija, pokazuje da je rizik od zaraze na poslu velik – rekao je direktor zdravstvene ustanove Bolonja, Paolo Pandolfi, govoreci o žarištu u magazinu BRT, a prenosi dnevni list “Il Fato Kotidiano”.

Prema njegovim rečima širenju virusa u konkretnom slučaju doprinelo je to što zaposleni nisu uvek nosili zaštitne maske i nisu poštovali međusobnu distancu.

Povodom pojave žarišta zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije, Italijan Ranijeri Guera, rekao je za program italijanske televizije RAI, da “je to bilo očekivano”.

– Epidemija koronavirusa se ponaša kao što smo i predviđeli, povremeno opada i povremeno se javljaju nova žarista. Upravo kao epidemija Španske groznice, 1918 godine, koja je preko leta oslabila, a u septembru i oktobru se razbuktala i pokosila 50 miliona ljudi – kaže Guera.

– Cilj SZO je dostaviti siromašnim zemljama 500 miliona testova za koronavirus, i obezbediti lečenje za 245 miliona osoba. A za vakcinu SZO treba 31 milijardu evra koja bi mogla biti proizvedena do sredine 2021 godine – rekao je zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here