Youtube/Portal Krug
Episkop Irinej

Episkop istočnoamerički Irinej uputio je pismo savetniku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džejku Salivanu, u vezi sa progonom Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda na Кosovu u kojem se posebno osvrnuo na aktuelne probleme manastira Visoki Dečani, saopštila je Eparhija istočnoamerička, navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Episkop Irinej je u pismu podsetio Salivana da se 19. maja ove godine navršila peta godišnjica od pravosnažne odluke najviše sudske instance, kojom se manastiru vraća oteta zemlja.

– Za sve ovo vreme, kosovski Albanci otvoreno odbijaju da sprovedu odluke svojih sudova i ignorišu pozive međunarodnih institucija i diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja na Кosovu i Metohiji da bez odlaganja vrate manastirsku zemlju – naveo je u pismu episkop Irinej.

Vladika je pozvao Salivana da sagleda trenutnu situaciju na Кosovu sa stanovišta flagrantnih kršenja ljudskih prava i verskih sloboda Srba i pozvao ga da se založi za povlačenje podrške SAD kosovskim vlastima zbog neprestanog progona Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here