Eparhija.me
Episkop budimljansko-nikšićki Metodije

Podgorička skupština 1918. godine bila je kruna i izraz celokupnog stremljenja ka ujedinjenju sveukupnog srpskog naroda svih srpskih zemalja u svim krajevima gde su živeli, rekao je episkop budimljansko-nikšićki Metodije posle liturgije u manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama, prenosi portal CDM.

On je rekao da je “srpski narod dve svoje kraljevine ugasio da bi se objedinio sa drugim delovima svog naroda i u drugim prostorima”.

– I sa drugim slovenskim narodima sa kojima smo želeli da budemo zajedno i sa kojima smo osećali prisnost, bliskost i jedinstvo. Dali smo najviše što može jedan zemaljski narod da da – dali smo dve krune i dve kraljevine za to jedinstvo. Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora su izgubile svoje suverenitete i kraljevine da bi ušli u tu veću zajednicu našeg naroda -ukazao je episkop Metodije.

On je poručio da je to slika “da nema jedinstva bez našeg pojedinačnog žrtvovanja”.

– Nikad se ljudi ne mogu u zajednici spojiti ako tu nema davanja, pružanja, davanja bez ostatka sebe u zajednicu i truda da se u nju uđe da bi ta zajednica mogla da opstane, živi i traje. To je poruka današnjeg Jevanđelja: da se pokajemo, da se ujedinimo i sjedinimo s Bogom da bismo se i međusobno sjedinili, da bi ta naša zajednica bila večna i neprolazna, jer je centar i suština te naše zajednice lik Hrista Bogočoveka – zaključio je episkop Metodije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here