Episkop niški Irinej novi patrijarh

0

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej

 

Zapisnik sa izbora novog patrijarha otvoren je danas u pet sati i pročitan svim vladikama koje su prisustvovale činu izbora, posle čega su ga potpisali. Posle ove formalnosti, novoizabrani patrijarh Irinej predsedava prvom sednicom Svetog arhijerejskog sabora.

 

Tok glasanja

 

Prilikom glasanja za trojnu kandidaturu prilikom izbora patrijarha mitropolit Amfilohije Radović je u prvom krugu dobio 25 glasova. U drugom krugu vladika niški Irinej Gavrilović je dobio 23 glasa, a episkop bački Irinej Bulović je u trećem krugu osvojio 21, što je manje od potrebne nadpolovične većine. Vladika banjalučki Jefrem Milutinović je osvojio 22 glasa, što nije bilo dovoljno za trojnu kandidaturu. Zbog toga je treći krug ponovljen u kome je Irinej bački dobio 23 glasa.

Mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije, Irinej bački i Irinej niški su trojica kandidata koji su dobili natpolovičnu većinu. Kovertu sa imenom patrijarha izvukao je arhimandrit Gavrilo iz manastira Lepavina u Hrvatskoj.

 

Poznavaoci prilika i odnosa u SPC su još jutros posle liturgije pretpostavili da će Irinej niški biti izabran za novog patrijarha, pošto je iz crkve izašao ruku pod ruku sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Kačavendom. Obzirom da Kačavenda kontroliše 18 bosanskih glasova i svoj 19., upućenima je bilo jasno kako stvari stoje. 

 

 Odmah posle izvlačenja koverte sa imenom novog patrijarha Sveti Sinod je sazvao konferenciju za štampu za pet minuta. Zbog tako ograničenog roka, samo retki novinari koji su se u tom momentu tu zatekli imali su priliku da postave pitanje.

 

Vladika niški Irinej i zvorničko-tuzlanski Kačavenda

 

 

Vladika Irinej je juče, dan pred izbor, rekao da je moguće da papa Benedikt XVI poseti Srbiju na obeležavanje godišnjice Milanskog edikta. Tom prilikom vladika Irinej je rekao da bi Crkva u celini pozdravila njegov dolazak.

 

Rođen je 1930. godine u selu Vidovu kod Čačka. Završio je bogosloviju u Prizrenu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. 1959. zamonašen u manastiru Rakovici. Zamonašio ga je gospodin German, tadašnji srpski patrijarh. Bio je profesor, a zatim i rektor Prizrenske bogoslovije.

Završio je postdiplomske studije u Atini, 1974. izabran je za episkopa moravičkog, vikara patrijarha Germana.

 

U Vidovi ponosni na novog patrijarha

Vest da je za novog srpskog patrijarha izabran episkop niški Irinej brzo se pročula u njegovom rodnom selu, Vidovi, na padinama Kablara, 15-tak kilometara od Čačka.

U snegom zavejanoj strani, u kući ozidanoj na starom ognjištu porodice Gavrilović, pored dobro naloženog šporeta, sedela je Desanka, supruga patrijarhovog starijeg brata, pokojnog Vukomana, koja se u Vidovu udala 1956. godine.

"Bila je to sirotinjska, ali čestita i poštena porodica. Zdravko i Milijana Gavrilović imali su troje dece: Vukomana, Miroslava i Milijanku. U Vidovu su se naselili iz obližnjeg Prijevora. Na uzvišicu između Zapadne Morave i Kamenice. Radili su vredno i posle dokupili malo zemlje", priča Desanka, koja dodaje da je Zdravko, Miroslavljev otac, poginuo nesrećnim slučajem, u vozu kada je sadašnji patrijarh imao samo pet godina.

Miroslav je još kao osnovac otišao u obližnji manastir Preobraženje, gde je iguman Jevstatije odmah zapazio njegovu bistrinu, pa mu je posavetovao da nastavi školu. Odatle je budući patrijarh prešao u Čačak, gde je završio tadašnju nižu gimnaziju, a potom Bogosloviju u Prizrenu. Da bi se 1959. godine zamonašio u manastiru Rakovica.

"Često nas je obilazio i brinuo se za potomstvo svog brata Vukomana. Na obližnjem izvoru ozidao je kamenu česmu, sa likovima svetaca u mozaiku, i donosio nam razne poklone", priča Desanka, koja je u braku sa Miroslavljevim bratom Vukomanom dobila sinove Predraga i Zorana.

Zoran radi u Moskvi, a na patrijarhovom rodnom ognjištu ostali su patrijarhova snaha Desanka, njen sin Predrag sa suprugom Marijom, i decom Stefanom i Jelenom.
 

"Poslednji put smo bili zajedno 18. oktobra prošle godine, u čačankoj crkvi, kada je došao da lično venča moju unuku, a svoju praunuku Jelenu", ispričala je ona.

 

Desanka je ispričala i da je Mirosavljeva majka, i sama u starosti, prešla u ovčarsko-kablarski manastir Jovanje, gde je umrla posle nekoliko godina.

 

 

Istorija poglavarstva Srpske pravoslavne crkve

 

Novoizabrani srpski patrijarh Irinej Gavrilović po redosledu je 45. patrijarh pećkoga trona, a 51. srpski patrijarh počev od Joanikija kojeg je ustoličio car Dušan Silni 1346. godine, uzdigavši Srpsku crkvu na nivo patrijaršije. Pre Joanikija na čelu autokefalne Srpske crkve bilo je 11 arhiepiskopa počev od Svetog Save, kao prvog srpskog arhiepiskopa koji je 1218. godine kod vizantijskog patrijarha i cara izdejstvovao samostalnost Srpske pravoslavne crkve. S obzirom da je Pećka patrijaršija u dva navrata, tokom turske vladavine, prisilno bila gašena patrijarhov tron se nalazio u Sremskim Karlovcima gde je stolovalo šestorica srpskih patrijaraha.To znači da je Irinej 62. poglavar Srpske crkve počev od Svetog Save, a 51. patrijarh od vremena prvog patrijarha Joanikija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here