Vesti
Episkop australijsko-novozelandski Siluan

Posetiocima Srpskog festivala u nedelju se obratio i episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan. Vladika je izrazio zadovoljstvo što se ova manifestacija s uspehom održava iz godine u godinu i doprinosi očuvanju srpske baštine. Siluan je takođe podsetio da smo u prethodnoj godini obeležili velike datume u srpskoj istoriji.

– Pored osam vekova autokefalnosti naše Crkve, u proteklih godinu dana obeležili smo i sedam decenija bitisanja na tlu Australije. Sada smo na novom početku. Sledi novi ciklus od 70 godina i pravi je momenat da se prisetimo da smo kao narod u prvih 70 leta na ovom tlu učinili mnogo – istakao je vladika Siluan.

Episkop australijsko-novozelandski takođe je podsetio da se devedesetih godina prošlog veka rodila i ideja o izgradnji prve srpske škole. Danas, više od dve decenije kasnije, Koledž Svetog Save u Varovilu postaje stvarnost naše zajednice na Petom kontinentu, pošto se otvaranje ove obrazovne institucije očekuje početkom 2021. godine.

Danijela Dobrić i Vukašin Končar

– Otkako je nastala ideja otvaranja srpske škole, prolazili smo kroz mnoge faze. U 2003. godini kupljeno je zemljište za budući koledž, a narednog leta je patrijarh Pavle osveštao kamen temeljac. Bilo je od tada perioda kad se čak moglo i čuti kako je taj projekat zaboravljen, ali sada svi mogu da vide da nije tako. Zato je početak rada Koledža Sveti Sava nešto o čemu bih želeo da govorim. To je naše naredno poglavlje, novi početak u nadogradnji i održivosti srpske zajednice u Australiji.

Vladika je naročito istakao značaj prve srpske škole na prostorima Australije za bolje sutra i za opstanak organizovanog života naše zajednice na Petom kontinentu.

– Naš budući koledž neće biti nuditi samo prvoklasno obrazovanje za našu decu, već i životni etos i moralni vodič za očuvanje mladih generacija, ali i porodice kao jezgra zajednice. To je od izuzetne važnosti u savremenom dobu koje je ispunjeno velikim izazovima i teškoćama. Zbog svega toga zahvalni smo što se posle toliko godina opet nalazimo tamo gde smo želeli da budemo, na pragu da otvorimo prvu srpsku školu u Australiju – poručio je episkop Siluan.

Briga i za stare

– Naši preci su izgradili crkve i manastire, osnovali mnogobrojne crkvene škole, sportske i kulturne klubove, a u novije vreme sagrađen je prvi starački dom “Sveti Simeon” u Ruti Hilu, kako bismo mogli da pazimo naše stare. Sve to su velika dostignuća naše zajednice i temelj na kojem nastavljamo da gradimo dalje – istakao je vladika Siluan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here