pixaybay.com
Foto: Ilustracija

Kompanija Epl mora da plati kaznu od 25 miliona evra jer je tajno usporavala starije verzije Ajfona.

Pored kazne zbog “obmanjujuće komercijalne prakse kojom se zavaravaju potrošači” kompanija će na svojoj stranici morati da o tome postavi saopštenjenje na francuskom jeziku u trajanju od mesec dana, piše Independent.

Kaznu je nametnula francuska konkurencija i zaštitnik potrošača koji je otkrio da kupci nisu bili obavešteni o takvim merama kompanije.

Zaštitnik je naveo da korisnici nisu upozoreni da ažuriranje iOS sistema može da uspori njihove uređaje, prenosi Klix.ba.

Epl koji je 2017. godine priznao da zaista usporava starije verzije Ajfon uređaja, izdao je saopštenje da je taj problem rešen regulativom.

Prošle godine, Epl je obećao da će biti iskreniji s potrošačima o tome koliko i kada će usporavati starije verzije svojih uređaja.

Iz kompanije tvrde da taj potez zapravo treba da produži život uređaja, a ne da navodi potrošače da kupe noviji model.

Kompanija se izvinila 2017. godine i ubacila dodatak koji omogućava korisnicima da isključe alat za upravljanje performansima.

– Svi naši postupci su uvek u službi korisnika. Možda je trebalo da budemo jasniji, ali naši postupci su uvek dobronamerni – izjavio je izvršni direktor Epla Tim Kuk.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here