Er Srbija i dalje mačka u džaku

0

Objavljena da od pet ugovora: Aleksandar Vučić tvrdi da nema šta da krije
 

Međutim, izgleda da Vlada ima još ponešto da sakrije pošto su objavljena dva od pet ugovora. Konkretno, objavljen je Transakcioni ugovor, kao i Investicioni ugovor i njegova dopuna. Zanimljivo je da su dva od tri dokumenta zaključena 31. jula 2014. godine, dakle ravno dve nedelje pre odluke Vlade da ih obelodani, kao i da samo osnovni Investicioni ugovor nosi datum 1. avgusta 2013, a i on ima dopunu od poslednjeg dana jula ove godine. Sve dopune potpisao je ministar privrede Dušan Vujović.
 

Popust za avione

Vučić je rekao da je Etihad odabran jer je reč o kompaniji koja je prošle godine proglašena za najbolju na svetu, te da je godinama među tri najbolje uz Turkiš erlajnz i Lufthanzu. Zahvaljujući ugovoru s Etihadom, kako je naveo, 10 letelica biće nabavljeno po nižoj ceni od čak 14 miliona evra, što je ukupna ušteda od 140 miliona evra.

Premijer Vučić je objasnio da Vlada neće objavljivati "poslovni plan" kompanije, koji je, razumljivo, zaštićen oznakom tajnosti. Međutim taj poslovni plan nema nikakve veze s preostala tri ugovora koji su još tajna. Reč je o Ugovoru o uslugama podrške, Ugovoru između akcionara i Ugovoru o konsultantskim uslugama.

Ugovor ostao u sefu

Posebno je zanimljivo i da se u uvodnim napomenama Okvirnog ugovora o transakciji navodi doslovce da su "Republika Srbija, Etihad i Er Srbija zaključili Okvirni ugovor o transakciji dana 1. avgusta 2013. godine ("2013 OUT") da obezbede od Etihada finansiranje za Društvo u ukupnom iznosu do 100 miliona dolara po principima tamo navedenim.

Republika Srbija, Etihad i Društvo žele da izmene tekst 2013 OUT u celosti u skladu sa uslovima ovog ugovora da ovaj Ugovor menja, ponovo utvrđuje i zamenjuje 2013 OUT u celosti, sa efektom od dole navedenog datuma".

Skrivanje ludila: Saša Radulović

Pojednostavljeno rečeno, ugovor zaključen u avgustu 2013. izmenjen je u celosti 31. jula ove godine. Upravo na to je ukazao i Saša Radulović, bivši ministar privrede, koji je, između ostalog, upravo zbog ovog ugovora i odlučio da podnese ostavku.
"Objavljeni ugovor s Etihadom je nov ugovor. Potpisan je 31. jula 2014.godine. Nije onaj ugovor iz sefa! Pokušali su da sakriju ludilo", napisao je na svom Tviter profilu Saša Radulović.

 

Predizborno obećanje

Posebno je zanimljivo i to da su i premijer i ministri SNS najavljivali kako će ugovor s Etihadom biti objavljen pre izbora održanih 16. marta ove godine. Vučić je rekao dnevniku "Politika" od 4. februara 2014: "Pre nekoliko godina postigli su ugovor s Fijatom, ali taj ugovor niko nije video. Ja sam video, ali to je službena tajna, pa ne mogu da kažem šta je u njemu. Mi ćemo naš ugovor s Etihadom pokazati pre kraja kampanje."
Postavlja se pitanje koje je to ugovore Vlada želela da objavi do 16. marta kad ih je zaključila tek 31. jula 2014.

Premijer Vučić je braneći zaključenje ugovora istakao da je prilikom privatizacije Jat ervejza, koju je obavio Etihad, Srbija obavezna da investira 42 miliona dolara, dok će partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uložiti do 100 miliona. Vučić je rekao da Srbija taj novac treba da obezbedi u 2014, 2015. i 2016. godini, a da do sada još ništa nije uplaćeno. Dodao je da se Srbija obavezala i da sanira dugove, od kojih je 80 odsto prema državi. Kako je naveo, sve vlade Srbije od 2003. godine su se suočavale s katastrofalnim gubicima u Jatu.

– Zastarela flota, prosečna starost aviona 26 godina, česti tehnički kvarovi. Vlada je imala velike probleme kada je Jat u pitanju, velike dugove, a često je to bio i poligon za postavljanje stranačkih kadrova. Vlada je tri puta pokušavala da privatizuje Jat, ali nije uspela da nađe investitora jer znaju kolika je to muka – rekao je Vučić i dodao da je prosečan gubitak bio 35 miliona evra godišnje, ali da su ti gubici bili mnogo veći.

 

Bez popisa imovine

Kako je naveo predsednik Vlade, Etihad se obavezao da investira do 100 miliona dolara, do 40 miliona dolara dokapitalizacije, 60 miliona je pozajmica osnivača koju mi nismo iskoristili, jer Vlada očekuje da ćemo imati profitabilnu kompaniju do kraja godine. Vučić je priznao i da je Er Srbija jedina kompanija koja je oslobođena plaćanja aerodromskih taksi na "Nikoli Tesli", te da je po tom osnovu kompanija imala trošak umanjen za devet miliona evra od početka godine.

– Da nismo preduzeli mere, moralo bi da dođe do gašenje Jata, što bi izazvalo ekonomske i društvene gubitke, pad ugleda Srbije jer je nacionalna aviokompanija ogledalo jedne zemlje – kazao je premijer.

Tajnost isključena zakonom

Sada kada su ugovori delimično objavljeni vidi se da oni zaista sadrže klauzulu o tajnosti, ali je interesantno da uz nju postoji i napomena da se ona neće primenjivati "ako to nalaže zakon ili ako nadležni organ ili tribunal zahtevaju drugačije". Upravo je Rodoljub Šabić kao poverenik za informacije od javnog značaja punu godinu donosio rešenja i javno govorio kako Vlada ne sme zaključivati tajne komercijalne ugovore, ali je to država ignorisala sve do juče, a većim delom to čini i danas jer građani nemaju uvid ni u sve ugovore s Etihadom, kao ni u ugovore sa Fijatom. To znači da je ugovor o stvaranju Er Srbije držan daleko od javnosti bez ikakve osnove. Odnosno njegovo objavljivanje po osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja bilo je moguće bez kršenja potpisanog ugovora, iako je predsednik uprave Er Srbije Dane Kondić u pisanoj formi tvrdio suprotno.

 

U novoj nacionalnoj aviokompaniji Er Srbija odnos vlasništva je 51 naprema 49 odsto u korist Srbije. Međutim, stiče se utisak da svojih 49 procenata Etihad prilično jeftino plaća. Građani su kao poreski obveznici preuzeli dugove Jata od preko 200 miliona evra. Treba imati u vidu i da je preneta imovina koja prethodno nije popisana, pa se i ne zna koliko vredi.

Kad se sve sabere, upozorava Aleksandar Stevanović, ekonomista i savetnik bivšeg ministra privrede Saše Radulovića, proizlazi da Srbija svojih 51 odsto plaća višestruko skuplje.

– Mi ulažemo oko 200 miliona evra. Obećali smo da ćemo nastaviti da subvencionišemo kompaniju koja je navodno profitabilna. S druge strane, Arapi će uložiti 40 miliona evra i daće nam pozajmicu od 60 miliona. Pozajmiće novoj kompaniji koja će uredno da to vrati, sve s kamatom koja ide za celo to vreme. I oni će dobiti 49 odsto vlasništva. Po svakoj matematici oni za ovo što nameravaju da ulože ne bi trebalo da dobiju 20 odsto vlasništva. I to je osnovna zamerka – objašnjava Stevanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here