Er Srbija stiže 2015.

0

Kad Er Srbija u najam uzme i širokotrupne erbase A330 – biće ispunjeni svi uslovi za put "preko bare"

 

Kako je navedeno u odluci u Vašingtonu, "Srbija ispunjava standarde Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva u oblasti bezbednosti i na osnovu procene iz marta 2014. Srbija je uvrštena u ‘kategoriju 1’".

Inspektori FAA su u više navrata boravili u Srbiji u prethodne dve godine kada su proveravali da li je naša zemlja ispunila sve potrebne uslove. Poslednji put su u Beogradu boravili tokom maja kada su konstatovali da su svi uslovi ispunjeni.

Premda zaista postoji čitav niz birokratskih prepreka koje je Srbija morala da preskoči da bi dobila taj status, ipak je umnogome reč o političkoj odluci. To je priznao i premijer Aleksandar Vučić kada je zahvalio ambasadoru SAD u Beogradu Majklu Kirbiju na podršci da se našoj zemlji vrati pravo uspostavljanja direktnih letova za SAD.
 

Zlatno doba Jata

Poslednji letovi koje je Jat imao iz Beograda za Njujork su zapravo bili oni u saradnji sa Uzbekistan ervejzom, prema takozvanom pravu pete slobode, odnosno to je bio let uzbekistanskog aviona iz Taškenta za Njujork, sa međusletanjem u Beogradu gde je kupio putnike. Sam Jugoslovenski aerotranSPORT ne leti za Ameriku od 1992. godine i uvođenja sankcija UN. Pre toga postojale su linije prema Njujorku, Klivlendu, Čikagu, Njujorku i Los Anđelesu.

– Ubeđen sam da ćemo uskoro imati letove Er Srbije prema SAD i u saradnji sa Vladom izrađuju se studije o destinacijama – izjavio je u Cirihu Džejms Hogan, predsednik uprave Etihada, kompanije koja je 49 odsto u suvlasništvu Er Srbije i praktično ima efektivnu kontrolu nad njom.

Da bi Er Srbija imala direktan let iz Beograda za SAD, potrebno je, pored "kategorije 1" za državu, da i kompanija ima avione za prekookeanski saobraćaj, što sada nije slučaj. Prema nezvaničnim najavama, Er Srbija će u najam uzeti širokotrupne erbase A330.

Prema očekivanjima Etihada i Er Srbije, prvi avioni će preko okeana poleteti krajem 2015. ili s početkom letnjeg reda letenja u martu 2016. godine. Pored Čikaga koji je, čini se, nesporan zbog velike srpske dijaspore, ali i poslovnog sveta, Vlada u Beogradu želi otvaranje i direktnih letova prema Njujorku. Takođe, sa nabavkom adekvatne flote, za očekivati je da treća severnoamerička destinacija bude Toronto, ali će to zavisiti od istraživanja tržišta.

Srbija je posedovala "kategoriju 1" do 2006. godine, ali je posle raspada državne zajednice sa Crnom Gorom zakonodavstvo ostalo neusklađeno sa strogim američkim kriterijumima. U međuvremenu je i to ispravljeno i sada je stvar komercijalnih interesa, ne samo Er Srbija, već i američkih kompanija u donošenju odluke o uspostavljanju direktnih letova.

Ukoliko avioni polete iz Beograda prema SAD i Kanadi, biće to jedinstven primer u regionu jer dugolinijski saobraćaj u istočnoj Evropi ne postoji, sa izuzetkom Poljske i Rusije, a na Balkanu nijedna država nema direktnu vezu.

 

Biznismeni već spremni

Direktor Direkcije za bezbednost i nadzor Aleksandar Godić rekao je da u ovom trenutku postoji jedna mala kompanija koja ima avion sa devet do 12 sedišta koji može da leti na relaciji Beograd-Njujork i ta kompanija već sutra može da se obrati da leti za SAD.
– Očekujemo i od Er Srbije da uspostavi takve letove i ja pretpostavljam da će vrlo brzo nabaviti adekvatan avion – kaže Godić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here