Era osvaja Detroit

0
Kreativnost i upornost: Petar Vuković

Ovog puta iza sebe je ostavio 1.000 drugih konkurenata i dizajneri najpoznatijih svetskih kuća uvrstili su njegov rad, futuristički automobil "rutsio", među najbolje.

– O temi konkursa koja u bukvalnom prevodu znači "Vozite svoju strast" razmišljao sam skoro mesec dana i nju sam shvatio kao vožnju na specifičnom putu. Glavna karakteristika vozila je sposobnost rotiranja točkova horizontalno i vertikalno, napred i pozadi. Horizontalno se rotiraju osovine i centar te rotacije se nalazi u šasiji, dok se vertikalno mogu rotirati točkovi, spolja i unutra i napred i pozadi. Specifična konstrukcija guma omogućava finu kontrolu željene količine prijanjanja za podlogu – priča nam mladi dizajner.

Završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i veliku zahvalnost za postignuti uspeh duguje profesorima sa fakulteta, ali i porodičnoj firmi svoga oca Sretena u kojoj sada radi.

– Fakultet primenjenih umetnosti i smer industrijski dizajn ima određenu postavku. On nas pedagoški usmerava u pristup između stilizacije i inženjerstva. Profesori su nam za vreme studija razvijali kreativnost pokušavajući da nas osposobe da budemo kvalitetni dizajneri. Posebno bih istakao profesora Dušana Vuksana, koji je studirao u Nemačkoj, mada pohvale pripadaju i ostalim profesorima. Individualan rad koji nam je fakultet omogućavao kroz učešće na konkursima kod različitih firmi iz različitih industrijskih sektora vodio nas je ka postavljenom cilju. Tako sam ja na trećoj godini sam uradio usisivač koji se svima svideo. Znanje sa fakulteta počeo sam da primenjujem u porodičnoj firmi specijalizovanoj za obradu vazduha, procese ventilacije, hlađenja i klimatizacije. Došao sam u dodir sa raznim proizvodnim procesima, shvatio sam kakav je to rad i kako on funkcioniše. To je bio izazov za mene i nova mogućnost za istraživanje. Praktičan rad uobličava moja razmišljanja i eksperimente i vodi me ka daljem usavršavanju – ističe Petar.

Pomoć gradskih vlasti

Da bi Petar pokazao ersku pamet u gradu u kome su nastali čuveni pantjak i ševrolet, potrebno je obezbediti za kartu i vizu nešto manje od 700 evra. Pošto je on obezbedio besplatno spavanje kod prijatelja, u pomoć mu je priskočio Uroš Antić, koji se u Užicu bavi organizacijom kulturnih događaja. On se angažovao kod Gradskog veća Užica, koje je pristalo da pomogne Petru. Uroš je imao i rezervnu varijantu. Dogovorio se sa Snežanom Janjić, članom Gradskog veća za ekologiju, poznatoj po energičnim predlozima, da na istoj sednici predloži svojim kolegama i odbornicima Skupštine grada da oni isfinansiraju troškove karte i vize.

Za njegovu dizajnersku zamisao zainteresovali su se pojedini inženjeri i kontaktirali su mladog istraživača.

– Verujem da može da se napravi vozilo bez vozača kojim će kompjuter upravljati, ali ono bi bilo vrlo skupo. Za sada je ovo samo futuristički auto. Ideja je vrlo bitna. Međutim, ona mora biti funkcionalna i primenjiva – kaže Petar.

Nezadovoljan je ulogom i prisustvom dizajna u našoj industriju, ali ne razmišlja o odlasku iz zemlje.

– Dizajn je samo jedna karika u izradi konačnog proizvoda. Kod nas nema strategije jer smo mi rašrafljeno društvo. Caruje negativna selekcija, ne znamo šta je dizajn, on nije dovoljno prisutan i ne želimo da ga iskoristimo i primenimo. Nije u pitanju samo neznanje, već i neinformisanost onih koji donose značajne odluke. Pokušavam da razvijem svoju ideju i svoju filozofiju i mislim da ću u tome uspeti. Kad sve navedeno razvijem, stići će i zarada i zbog toga mi nije primaran odlazak u inostranstvo. Za sada mi je dovoljan i internet – zaključio je Petar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here