Erbas A400M (ni)je spašen

0

Obustavljanje programa izrade novog vojnog aviona, vrednog 20 milijardi evra, koji kasni oko četiri godine i koji je premašio prvobitni budžet za 11,2 milijarde evra, moglo bi da ugrozi do 10.000 radnih mesta u Evropi, podsetile su agencije.
 

"Erbas", jedna od filijala EADS-a (Evropskog konzorcijuma za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme), apelovao je na grupu od sedam članica NATO da obezbede milijarde dolara dodatne finansijske podrške za nastavak projekta A400M, koji je prvi probni let obavio u decembru minule godine.
 

Britanija, Francuska, Nemačka, Španija, Belgija, Luksemburg i Turska poručile su 180 aviona 2003. godine.

Neizvesno finansiranje novog erbasa: Erbas A400M

Osim na berlinskom sastanku, o sudbini najvećeg evropskog vojnog projekta razgovaraće se i na današnjem sastanku predstavnika Francuske i Nemačke u Parizu, ali i na predstojećem dvodnevnom sastanku ministara NATO-a u Istambulu.
 

Pregovori su prekinuti prošle sedmice zbog toga što je EADS tražio 4,4 miliajrde evra ekstra podrške, dok su kupci nudili do dve miliajrde evra. Te razlike su kasnije premošćene, ustvrdio je jedan izvor blizak pregovorima.
 

Novi A400M je namenjen transportu vojnika i teške opreme, a poručioci zahtevaju da što pre bude uključen u operacije, poput onih u Avganistanu, kako bi se povećali kapaciteti transporta, u koji su sada uključeni "Boingov" model C-17 i "Lokid Martinov" avioin C-130 "herkules".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here